back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

32. godišnjica formiranja Armije RBiH

Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine 15. aprila 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine, kao odgovor na agresiju koja je uslijedila nedugo nakon uspješne provedbe referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

15. april obilježava se kao dan formiranja Armije RBiH u čiji su sastav ušle jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane i Patriotske lige BiH, te brojni dobrovoljci koji su se žrtvovali u odbrani domovine.

Tokom četverogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata Armija RBiH stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od dvjesto hiljada pripadnika.

ARBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

U sklopu Armije RBiH djelovalo je sedam korpusa koji su obuhvatali regije – sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku i regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, te područje Konjica i okoline.

Tekovine koje je branila i odbranila Armija RBiH danas baštini Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koji je prisutan u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i predstavlja najvažniji faktor njegovanja historijskog identiteta Armije RBiH.

Petnaesti april je značajan datum u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos brojnim iskušenjima, uspjele odbraniti državu BiH.

Na području Konjica djelovale su četiri brigade: 443.bbr, 445 lbr, 4. slavna Muslimanska brigada i 450 lbr.

Radio Konjic povodom 15. aprila, Dana ARBiH, upućuje čestitku svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, veteranima, građanima i patriotima Bosne i Hercegovine, koji su dali doprinos u odbrani i očuvanju naše domovine.

radiokonjic.ba

15.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima