back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske slavne lahke brigade koja je bila u sastavu Četvrtog korpusa Armije RBiH. Obilježavanje godišnjice organizovalo je Udruženje “Četvrta muslimanska slavna brigada”, a tim povodom su posjećena šehidska i druga spomen obilježja i održana Svečana akdemija.

Obilježavanje je počelo na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije, nastavljeno obilaskom šehidskog spomen-obilježja 4. muslimanske slavne brigade, spomen obilježja na Musali i centralnog spomen-obilježja na Trgu državnosti Alija Izetbegović.

Svečanoj akademiji, koja je održana u kino-sali prisustvovali su pripadnici Četvrte muslimanske slavne brigade, članovi porodica šehida i umrlih pripadnika brigade, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, pripadnici Oružanih snaga, ratni komandanti, pripadnici boračkih udruženja, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih nivoa BiH, vjerskog, privrednog, kulturnog i sportskog života Konjica. Na početku akademije prikazan je dokumentarni film o Četvrtoj  muslimanskoj slavnoj brigadi, a nakon učenja Fatihe, prisutnima se obratio ratni komandant Četvrte muslimanske slavne lahke brigade Nezim ef. Halilović Muderis, kazavši da su mu snažne emocije u ovom herojskom gradu.

„Ponosan sam što su pripadnici brigade u mnoge akcije išli  kao dobrovoljci, željeli smo dati svoj doprinos. Važno mi je da smo bili na glavnim pravcima Šestog, Četvrtog, Prvog i Sedmog korpusa i da smo ostali čisti. To je na ponos ne samo Četvrte muslimanske slavne brigade, već i na ponos svim pripadnicima Armije RBiH, zato se zahvaljujem porodicama šehida, suprugama šehida, jetimima na njihovom strpljenju, mojim hrabrim saborcima. Tek sada shvaćam kakav je teret bio na suprugama šehida, jer kada vidimo koliko je jedno dijete teško odgojiti i podići, vidimo da su one istinski heroji. Svaka supruga koja je spasila jedno dijete, a da ne govorimo petero djece, zaslužuje najviše priznanje u našoj državi“ – rekao je, između ostaloga, Muderis.

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  
Nezim ef. Halilović Muderis

Pripadnicima Četvrte muslimanske slavne lahke brigade pročitana je i čestitka gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića, koji je poželio da i u godinama pred nama njeguju trajno sjećanje na sve one koji su odigrali značajnu ulogu u odbrani domovine Bosne i Hercegovine od agresije, sa posebnim sjećanjem na one koji su u herojskoj borbi za slobodu položili svoje živote.

Edin Mujak, pomoćnik gradonačelnika Konjica u resornoj gradskoj službi, je u svom obraćanju istaknuo da i pored teškog perioda agresije na državu BiH borci Četvrte muslimanske slavne brigade nisu imali niednu mrlju na svom ratnom putu.

„Pripadnici ove brigade nisu na zločine i genocid odgovarali istom mjerom. Oni su bili protiv svakog zla, bez obzira od koga ono dolazilo. Zati svi mi, a posebno bivši borci ove brigade, mogu biti ponosni na svoj ratni put” – rekao je Mujak.

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  
Edin Mujak

Brigadir Amir Kubura, ratni komandant Sedme muslimanske viteške brigade, čestitajući dan formiranja brigade je podsjetio na značaj Četvrte muslimanske slavne brigade u odbrani BiH.

„Cijenim onaj period u vrijeme rata kada je uvijek na svakom terenu i regiji BiH, a gdje je bilo najteže, pozivana ova brigada i uvijek gdje je išla, nizala je svoj uspjeh. Ovo je herojski čin koji ova država nikada ne smije zaboraviti. Vaša djela koja ste učinili u toku rata moraju biti duboko uklesana u ratnu historiju BiH, i to se nikada ne smije zaboraviti“ – rekao je brigadir Kubura.   

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  
Amir Kubura

General Vahid Karavelić, ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH u svom je obraćanju istaknuo da su muslimanske brigade u sastavu Armije RBiH dale ogroman doprinos i bile primjer mnogim drugim jedinicama.

„Posebno nešto gajim prema ovoj brigadi. Podsjetiću da je ova brigada krajem jula 1993. godine, kada smo bili na Igmanu i pretrpjeli ogromne guibitke i strepili šta se može desiti Sarajevu, došla sa svojim komandantom Muderisom, koji je samo pitao gdje je najgore. Uputili su se u rejon Rakitnice, gdje je nekoliko dana bila žestoka borba, a agresor je u jednom vremenskom periodu zaustavljen, što je doprinijelo da se organizujemo. Zahvalan sam ovoj brigadi na tom hrabrom činu“ – između ostaloga je rekao general Karavelić.

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  
Vahid Karavelić

Na akademiji su evocirane uspomene na 36 šehida Četvrte muslimanske slavne brigade.

radiokonjic.ba

04.04.2024.

amila@radiokonjic,ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima