back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju 26.marta

U noći sa subote na nedjelju, tačnije 26. marta u 3 sata završava se zimsko računanje vremena i počinje ljetno, a kazaljke su se pomjeraju  jedan sat unarijed. Važno je znati da pomijeranjem kazaljki utičemo na bioritam, a zbog ljetnjeg računanja vremena gubimo sat vremena sna.

Osnovna ideja uvođenja ljetnog računanja vremena, bila je da se bolje iskoristi dnevna svjetlost. To je najprije osmislio američki političar i naučnik Benjamin Franklin, davne 1784. godine. Ljetno računanje vremena prva je uvela Njemačka 1916. godine, zatim Velika Britanija, Rusija, a ljetno vrijeme je u tadašnju Saveznu Federativnu Republiku Jugoslaviju stiglo prvi put, tek 27. marta 1983. godine.

Danas na svijetu čak oko 200 država koristi ljetno računanje vremena. Dodatni dnevni sati u ljetnom periodu mogli bi da smanje troškove građana na vještačko osvjetljenje, uštede električnu energiju i omoguće im da slobodno vrijeme provedu na otvorenom. S druge strane pojedine naučne studije pokazale su da promjene sata imaju negativne efekte na bioritam i zdravlje ljudi. Mnogi se bore sa glavoboljom i osjećajem neispavanosti, a mi smo razgovarali sa našim sugrađanima, a  sudeći po odgovorima pomjerenje kazaljke na satu ne utječe znatno na njivo zdravlje.

Anketa sa građanima

Još neke od zanimljivosti ljetnog računanja vremena su: televizija se gleda manje i rjeđe, a češće se boravi u prirodi ili bavi sportom, 70% zemalja na svijetu koristi pomicanje kazaljki kako bi sačuvali što više danjskog svijetla a 1% više goriva troši se zbog dužeg dana

radiokonjic.ba

24.03.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima