12.5 C
Konjic
27 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Uputa za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nezaposlene osobe

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM...

Konjic:Uskoro počinje podjela paketa pomoći stanovništvu

Vlada FBiH je u julu donijela Uredbu o programima...

Tko su kandidati za Premijer ligu?

Odlukom Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine,...

Đoković: Ovo se ne događa često

U srijedu popodne u parku "Ravne 2" u "Dolini...

Gradska izborna komisija Konjic: Neozbiljnost pojedinih članova biračkih odbora

Predsjednik Gradske izborne komisije Konjic Ejub Miljević potvrdio je...

Arnesa Borić: Kada ugledate sve te bijele nišane tad nestane riječi, tad sve zašuti

Brojni učesnici ”Marša mira” u poslijepodnevnim satima u nedjelju stigli su u Potočare, gdje su u mezarju Memorijalnog centra odali počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.

Među njima je i Arnesa Borić iz Konjica, koja  prvi put učestvuje u ”Maršu mira“.

“Ovo je prvi put da idem u Srebrenicu i na dženazu i odlučila sam da taj prvi put bude odlazak na “Marš mira”, i da na taj način odam počast poginulim u genocidu”.

“S obzirom da sam se rodila krajem rata i da nisam osjetila teškoće rata, ovaj put nije nikako bio težak, kako je njima bilo tokom rata. Tokom cijelog puta zaista na svako malo imate doček hrane, pića, medicinske njege i nije ni blizu onoga kako su oni preživjeli . Onaj ko zaista želi nije toliko naporno jer ipak s tim odajemo neku počast, i ako idemo s tim ciljem da odamo počast onda zaista ni put nije težak”, dodaje Arnesa.

Učesnica “Marša mira” Konjičanka Arnesa Borić, posebno opisuje dolazak u Memorijalni centar u Potočarima.

“Tad nestane riječi, tad sve zašuti, kad ugledate tolike nišane kad pređete toliki put tad zaista nema riječi kojima bi mogli opisati taj osjećaj kojeg osjetimo u tom trenutku. Ja bih iskoristila priliku, pogotovo svojoj generaciji koja nije osjetila teškoće rata, da ih pozovem, da i oni odaju počast, tako što će sljedeće godine prisustvovati “Maršu mira” i bar na trenutak osjete, ako se ikako može osjetiti ta teškoća koju su oni osjetili tokom rata”, poručila je Arnesa.

arnesa borić: kada ugledate sve te bijele nišane tad nestane riječi, tad sve zašuti
Arnesa Borić: Kada ugledate sve te bijele nišane tad nestane riječi, tad sve zašuti

Arnesi se jutros pridružila u Potočarima i Konjičanka Adila Jazvin koja je prvi put posjetila Srebrenicu 2005. godine ali kako kaže ma koliko teško bilo čovjek je ispunjen kada dođe u Potočare.

PROČITAJ:   Konjic: 30 godina od ubistva 9 pripadnika ARBiH (Vojne policije i Odreda Lisin) na putu Bradina - Repovci; za zločin još niko nije odgovarao 

“Nekako je čovjek ma koliko teško bilo, nekako je ispunjen kada dođe i mislim da smo dužni svi da dođemo da doživimo. Čini mi se da je gore gledati na televiziji nego doći i prisustvovati. Mislim da svako treba da dođe, Srebrenicu ne smijemo zaboraviti”.

Posebno ju je dirnuo jedan susret pojašnjava Adila.

“Jutros smo sreli dječaka koji je dva puta izvođen na strijeljanje pa smo ga maloprije ponovo sreli, i bilo mu je tako drago što smo se opet vidjeli. Znači dva puta je izvođen na strijeljanje i preživio, to su one stvari koje čovjeka dirnu , svima njima je drago pogotovo što smo danas ovdje”.

arnesa borić: kada ugledate sve te bijele nišane tad nestane riječi, tad sve zašuti
Arnesa Borić: Kada ugledate sve te bijele nišane tad nestane riječi, tad sve zašuti

Na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci još 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Salim Mustafić, rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice, najmlađa je žrtva koja će ove godine biti ukopana. Imao je 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine. Još dvojica maloljetnika koji su u času smrti imali po 17 godina Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978) naći će smiraj u mezarju MC Srebrenica – Potočari ove godine.

Najstarija žrtva koje će biti ukopana ove godine je Husejin Krdžić.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida.

Možda vas zanima