back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Besim i Fata Nikšić: Bajram za našu porodicu predstavlja veliku radost

Bajrami u porodici Besima i Fate Nikšić uvijek su se dočekivali s posebnom radošću.Tako je i danas. Iako gaze devetu deceniju života, od toga 55 godina u skladnom braku, u zdravlju i rahatluku slave i ovaj Ramazanski bajram. Dočekali su nas u tradicionalno uređenoj bosanskoj sobi, a svaki komad namještaja je nastao u radionici porodice Nikšić, dok je vez, kojim su ukrašene zavjese, jastuci i prekrivači, nastao vještim rukama gospođe Fate.

besim i fata nikšić: bajram za našu porodicu predstavlja veliku radost
Besim i Fata Nikšić s radošću dočekali Ramazanski bajram

U ugodnom razgovoru pričaju nam da su sretni što imaju veliku porodicu, dvojicu sinova, nevjeste i šestero unučadi, ali i mnogobrojnu rodbinu i prijatelje, s kojima bajramski dani uvijek proteknu u najljepšem raspoloženju.

„Kada imate široku porodicu, pa se svi okupite, onda je to jedan praznik. Najdraže mi je da se djeca slažu i ta njihova sloga nas čini posebno sretnim i zadovoljnim“-priča nam 88-godišnji Besim. Slične emocije dijeli i Fata, koja i sa 82 godine uspijeva skuhati i pripremti dio bajramske trpeza, ali kako ističe, uz pomoć nevjesta.

„One mi uvijek žele pomoći i pomažu mi kad god su slobodne. Kad je Bajram, svi skupa kuhamo. Najmlađi unuk mi kaže: “Neno, ti samo skuhaj baklavu i hurmašice, a mama i strina će tortu i kolače“-govori nam Fata.

besim i fata nikšić: bajram za našu porodicu predstavlja veliku radost
Besim i Fata vjenčali su se 1969.godine

Besim i Fata ponosni su na sve ono što su zajednički postigli i izgradili tokom života. Uvijek su bili podrška jedno drugom, a svoj odnos su gradili na ljubavi i uzajamnom poštovanju i razumijevanju.

„Udala sam se iz ljubavi, nisam ni zbog čega drugog. Dugo smo se zabavljali, devet godina, a kada sam došla u Besimovu porodicu, bila sam veoma sretna. U braku treba biti, kako kažu, saburli, jer i kada dođu teži dani, bolest ili nešto drugo, opet to sve prođe. Uvijek sam bila strpljiva, a mislim da je i Besim prema meni bio takav. Ako ste uvijek nezadovoljni i hoćete nešto što ne može biti, onda se brak mora raspasti“-smatra Fata, čije razmišljanje dopunjava Besim, riječima da treba postojati i razumijevanje.

„Ako ne razumi muž suprugu, ili supruga muža, onda mora negdje pucati.  Život je jedan i treba gledati da ga provedeš  u veselju, sa prijateljima, roditeljima, djecom“-poručuje Besim.

besim i fata nikšić: bajram za našu porodicu predstavlja veliku radost
Besim i Fata Nikšić u braku su 55 godina

Oboje su zahvalni na svemu što im je život pružio, a najvećim bogatsvom smatraju porodicu i to što su uspjeli odgojiti vrijedne sinove, koji su nastavili porodični drvorezbarski zanat i danas predstavljaju četvrtu generaciju u porodici Nikšić. Naši sagovornici, vidno ispunjeni srećom i ličnim zadovoljstvom, jer su dočekali da i u poznim godinama uživaju sa svojom djecom i svjedoče njihovom uspjehu, poželjeli su vjernicima islamske vjeroispovjesti da bajramske dane provedu u zdravlju i veselju.

radiokonjic.ba

11.04.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima