back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Dan šehida danas obilježen i na području Grada Konjica

Danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježen je Dan šehida i na području Grada Konjica obilaskom spomen-obilježja i šehidskog mezarja kod Čaršijske džamije, gdje je proučen Jasin pred duše šehida.

dan šehida danas obilježen i na području grada konjica
Šehidsko mezarje kod Čaršijske džamije

Obilježavanju su prisustvovali porodice šehida i poginulih boraca, imami Medžlisa islamske zajednice Konjic, predvođeni  glavnim imamom Refikom ef. Delićem, zatim predstavnici Grada Konjica, predvođeni gradonačelnikom Osmanom Ćatićem, predstavnici boračkih udruženja, kantonalne vlasti i građani Konjica. O Danu šehida govorio je Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic.

dan šehida danas obilježen i na području grada konjica
Refik ef. Delić, glavni imam MIZ Konjic

“Drugog dana Ramazanskog bajrama naša je obaveza doći ovdje i bajramsku radost podijeliti s najboljim sinovima i kćerima naše domovine BiH, našim šehidima i mi to, hvala Bogu, činimo. Pred ovim bijelim nišanima svakog drugog dana Ramazanskog bajrama obnavljamo zavjet i obećavamo našoj braći da nećemo izdati principe za koje su oni dali svoje živote za našu slobodu, čast i dostojanstvo. Nikakvi pojedinačni ciljevi, nikakvi ciljevi interesnih grupica, političkih stranaka, udruženja, ne mogu i ne smiju biti preči od jednog jedinstvenog cilja da sačuvamo svoju slobodu, dostojanstvu i svoju domovinu BiH. To su principi na kojima moramo nastaviti, jer jedino na taj način nećemo izdati ove principe za koje su naša braća dali svoje živote. Molim Boga dragog da njima da njihovu šehidsku nagradu, a njihovim porodicama da tugu koju osjećaju, zamijene slašću u dženetu, a nama snage da dostojanstvo i odgovorno koračamo ovom zemljom i u njoj podižemo potomstvo”-poručio je glavni imam MIZ Konjic Refik ef.Delić.

dan šehida danas obilježen i na području grada konjica
Mejra Dedić, majka šehida Amira Dedića

85-godišnja Mejra Dedić, majka je šehida Amira Dedića, koji je poginuo dva mjeseca nakon početka agresije na BiH. S tugom u očima danas je prisustvovala obilježavanju Dana šehida.

“Imam četiri kćerke, a sin Amir mi je poginuo. Teško je, ali šta ću, nisam sama”– kazala nam je kratko Mejra, sjedeći pored bijelog nišana svoga sina šehida.

radiokonjic.ba

11.04.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima