back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Otvoreno šehidsko spomen obilježje u Goranima

Danas je povodom Dana šehida i obilježavanja Dana Armije RBiH u selu Gorani, MZ Neretvica, otvoreno šehidsko spomen obilježje, u znak sjećanja na sve šehide i civilne žrtve rata koji su porijeklom s ovoga područja. Organizator događaja je bio džematski odbor Gorani.

Na spomen obilježju su uklesana imena 31 šehida i 4 civilne žrtve rata.

otvoreno šehidsko spomen obilježje u goranima

Svečanom otvorenju spomen obilježja, koje se nalazi pored mjesne džamije, prisustvovali su članovi porodica šehida, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici Grada Konjica i HNK, Medžlisa Islamske zajednice Konjic, mještani, kao i drugi gosti.

Spomen obilježje su otvorili roditelji šehida Šerif Graho i Muharem Hrnjica, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

otvoreno šehidsko spomen obilježje u goranima
Otvoreno šehidsko spomen obilježje u Goranima

Predsjednik odbora za izgradnju šehidskog spomen obilježja Uzeir Graho je rekao da je spomen obilježje bilo ideja i potreba kako bi buduće generacije znale istinu.

“Izgradnja spomen obilježja sa podzidama, nasipima i uređenjem iznosi 150 hiljada KM. Novac nismo imali i finansiranje smo počeli prikupljanjem donacija, kako bi stigle donacije, tako smo i radili, te u konačnici imamo 250 donatora. Pomogle su nam i pojedine firme u materijalu, zatim kantonalna vlast, a iznad svih Grad Konjic. Nedostatak sredstava smo nadoknadili svojim dnevnicama kojih je bilo više od 500, a za mehanizaciju nije izdvojena nijedna marka” – rekao je Graho zahvalivši na učešću u projektu i na dolasku.       

Mr. ahitekture Aldina Madžak Demirović, čije je porijeklo iz Gorana, je izradila projekat spomen obilježje i u svom obraćnju je navela da je to snažan podsjetnik na hrabrost i jedinstvo za slobodu i mir ovih prostora.

“Ploča sa ljiljanom simbolizira našu državu, Armiju RBiH koja je odigrala ključnu ulogu da se naša država ne podijeli. Na polukružnom zidu su zvijezde, a na svakoj je ime jedne od žrtava rata” – kazala je arhitektica Madžak Demirović.    

otvoreno šehidsko spomen obilježje u goranima

Medžlis IZ Konjic je bio nosilac aktivnosti izgradnje spomen obilježja, a efendija Delić je u svom obraćanju prisutnima istaknuo da se bošnjački narod kroz historiju izborio i da je cijena slobode bila velika.

“Ovdje smo da se uvijek podsjećamo na cijenu i žrtvu koju su naši šehidi dali i da kažemo sebi da niko nema parvo ovo izdati. 1992. smo na Bajram napadnuti, ali taj elan, snaga i odlučnost koju smo tada pokazali treba nam i danas. Ova sloboda i ovo što imamo, nije to bio mali zalog i neka se zna red u našem društvu i narodu, jer smo tako ostali i opstali” – poručio je ef. Delić.  

otvoreno šehidsko spomen obilježje u goranima

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je rekao da kultura sjećanja ovim spomen obilježjem dobija jednu novu dimenziju, koja će one koji u budućnosti budu hodili ovim područjem pozivati da im se na dostojan način zahvale i odaju poštovanje.

“Naša obaveza i dug je i svakodnevna borba za domovinu. Naša obaveza je i odati počast svim našim šehidima zato nek aim je vječni rahmet i hvala. Danas s ponosom možemo reći da su njihovi potomci, najbliži srodnici s ove plodne zemlje, koju su obrađivale generacije prije nas i obrađivaće nakon nas, danas obrazovani i uspješni mladi ljudi koji se bore za bolje sutra svih nas i svojim znanjem doprinose i daju pečat kulturi sjećanja. Ovo je primjer džemata kako treba raditi i u budućnosti” – rekao je gradonačelnik Ćatić.

otvoreno šehidsko spomen obilježje u goranima

U sklopu otvaranja spomen obilježja mladi iz džemata Gorani su izveli nekoliko recitacija i proučili Jasin, položeno je cvijeće, a uručene su i zahvalnice pojedincima i pravnim licima koji su pomogli izgradnju šehidskog spomen obilježja u Goranima.

radiokonjic.ba

11.04.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima