23.3 C
Konjic
8 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Preminuo ugledni primarijus doktor Džajić Mirsad

Komemoracija će biti održana 18.maja u 14 sati u...

Program Manifestacije Dani Grada Konjica 2023

01.juni – 02.juli 2023. Danas je prezentovan program obilježavanja 16.juna...

Planska isključenja električne energije za 12.juni 2023.

Kupci sa trafo područja Kolonija I od 9 do...

Konjic: FK Klis danas igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u Prvu ligu FBiH

Klis i Čelik Zenica igraju na Gradskom stadionu Konjic...

Konjic: Klis i Čelik remizirali 1:1 u prvoj utakmici doigravanja

Danas je na Gradskom stadionu u Konjicu odigrana prva...

Husref Musemić dogovorio saradnju sa FK Igman Konjic i naredne sezone

Husref Musemić će i naredne sezone biti šef stručnog...

Danas 73. rođendan PD „Igman”

Oglasi

Privredno društvo Igman Konjic danas obilježava 73.godišnjicu rada. Direktor Igmana Đahid Muratbegović govoreći za radiokonjic.ba je izjavio da je, uprkos poteškoćama sa kojima se suočava namjenska industrija, preduzeće finansijski stabilno.

“U svijetu se dešavalo mnogo toga od korone, preko rata u Ukrajini, a bilo je i poskupljenja naših strateškoh materijala. Planirali smo 6,8 miliona profita, a imali smo oko 4 miliona KM i to nije loš rezultat” – rekao je Muratbegović navodeći da u Igmanu danas radi 1415 radnika.

“Radimo u dvije smjene, a u trećoj smjeni radimo na uskim grlima. Isplaćujemo redovno plaće radnicima, izmirujemo obaveze prema državi sa prihodom malo manjim od 130 miliona KM i profitom od oko 4 miliona KM. Planom u 2023.godini su kapaciteti prodati na većini kalibara sto posto, čak i u 2024., a mislim da će 2023. godina biti najbolja do sada” – naveo je direktor Igmana.

”Zadnjih pet godina investirali smo više od 20 miliona eura u nove proizvodne linije. To su linija za proizvodnju municije kalibra 9 mm i linija za proizvodnju municije kalibra 7,62 mm. Razmišljamo o novoj liniji kalibra 5,56, a možda, prije toga, i nabavku dijelom nove opreme za kalibar 12,7 za koji sam siguran da smo među pet svjetskih proizvođača ovog kalibra” – istaknuo je Muratbegović, rekavši da postoje veliki izgledi da preduzeće u narednih mjesec, dva primi novih 100 do 150 radnika.

„Izvozne dozvole, bakar kao berzovna roba na svjetskom tržištu je poskupio gotovo tri puta u odnosu na redovnu cijenu što se odrazilo i na naše poslovanje, te je profit manji od naših očekivanja. Na to se ne može utjecati. Potpišete ugovor danas, realizacija ugovora je za šest mjeseci, a u međuvremenu je poskupjelo mnogo toga: barut, nafta, plin, struja. Sami se borimo s tim, pomoć države je mala ili nikakva. Što se tiče prodaje svoje robe, u smislu nabavke, marketinga i prodaje sve je to u organizaciji kompanije“ – zaključio je direktor PD Igman Đahid Muratbegović u intervjuu za radiokonjic.ba povodom 73.godišnjice rada firme.     

radiokonjic.ba

06.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima