back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Danas se održava 13.marš sjećanja “Pohod na Paklinu”

Tradicionalna manifestacija Marš sjećanja „Pohod na Paklinu 2024“, u organizaciji MZ Bijela i Udruženja građana „Paklina 907“, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica, počela je sinoć učenjem Jasina i mevluda u džamiji u Glavičinama, a nastavljena danas okupljanjem kod spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima u Glavičinima, gdje je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, odata počast onima koji su dali svoje živote za odbranu BiH od agresora.

danas se održava 13.marš sjećanja "pohod na paklinu"
Proučena Fatiha za šehide i poginule borce

U prisustvu predstavnika Gradske uprave Konjic, predvođenih gradonačelnikom Osmanom Ćatićem, zatim predstavnika boračkih udruženja, porodica šehida i poginulih boraca, pripadnika boračke populacije, vjerskih službenika, političkih stranaka i građana, prisutnima se obratio Irfan Jazvin, predsjednik MZ Bijela, kazavši da su kultura sjećanja i pamćenja nerazdvojni elementi i procesi jednog društva putem kojih se događaji iz prošlosti prenose budućim generacijama.

danas se održava 13.marš sjećanja "pohod na paklinu"
Irfan Jazvin, predsjednik MZ Bijela

„Manifestacija Marš sjećanja „Pohod na Paklinu“ jedna je od mnogih u našoj državi koja ima za cilj odavanje počasti svim poginulim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a, a čijom žrtvom smo u mogućnosti danas uživati u nezavisnoj, slobodnoj, demokratskoj i multikulturalnoj BiH. Također, manifestacija daje priznanje i svim danas živim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a, valoriziranjem njihovog doprinosa te isticanjem njihovih zasluga, iako smo svjesni da im se nikad u potpunosti nećemo moći odužiti“-izjavio je Jazvin.

Prisutnima se u ime boračke populacije obratio Rašid Bajić, koji je naglasio važnost održavanja ovakvih manifestacija.

danas se održava 13.marš sjećanja "pohod na paklinu"
Rašid Bajić

„Rat je prekinuo mnoge mlade živote i zato nemamo pravo da to zaboravimo. Ovakve manifestacije su sjećanje na to vrijeme i naše poginule, i moraju biti dio naše kulture. Puno nas je stradalo, a sigurno bi i više, da nismo bili jedinstveni, dobro organizovani i naoružani. I danas nam treba mnogo jedinstva, povjerenja i organizovanja, jer neprijatelj nije prestao da radi na ostvarivanju svojih ciljeva, samo na drugačiji način. Predstoji nam borba za našu državu i nikada nemojte izgubiti vjeru u sebe, svoj narod i u svoj identitet“-naveo je Bajić.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić u svome obraćanju ukazao je važnost ljudi koji su početkom agresije shvatili situaciju u kojoj se nalazila država.

danas se održava 13.marš sjećanja "pohod na paklinu"
Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić

„Budimo ponosni na te ljude i nemojte nikada zaboraviti one koji su dali svoje živote za ono što mi danas imamo. Drago mi je da njegujemo kulturu sjećanja, ali i da imamo naše mlade ljude, omladinu, koji uče uz nas. Vrlo je važno šta prepričavate svojoj djeci, a posebno ako to učinite ovakvim konkretnim primjerom, onda je to sigurno rezultat koji će polučiti time da se nikad ne ponovi ono što se dešavalo u Srebrenici, a danas se, nažalost, dešava u Gazi. Moramo se obrazovati, imati kulturu sjećanja i biti jedinstveni, kako bismo znali realizirati cilj zbog kojeg jesmo ovdje“-poručio je gradonačelnik Ćatić.

danas se održava 13.marš sjećanja "pohod na paklinu"
Učesnici marša “Pohod na Paklinu”

Ovakve manifestcije su prilika da se evociraju uspomene na ratni put i borbu pripadnika Armije RBiH u odbrani BiH od agresije.  Vahid Hejub, nekadašnji borac, kaže da je mladost proveo u ratu.

„Moja mladost je ostala ovdje, braneći Paklinu, Glavičine, Konjic i BiH. Sjećamo se naših šehida i poginulih boraca koji su dali živote za ovu zemlju. Nažalost, demobilisani borci su danas najviše zaboravljeni“-kazao je Hejub.

Mirzam Landžo bio je, također, borac Armije RBiH.

„Paklina je značila mnogo za ovaj grad, jer je to bila dominantna kota. Odozgo je pucano, navođene granate na Konjic. Drago mi je što su se danas odazvali borci, omladina. Dužni smo doći ovdje, kako se ne bi zaboravili oni koji su dali krv za ovu državu“-rekao je Landžo.

danas se održava 13.marš sjećanja "pohod na paklinu"
Učesnici u parku “Branilaca Konjica”

U Maršu sjećanja „Pohod na Paklinu“ učestvuje oko stotinjak građana. Većina njih će pješačiti do vrha Pakline odnosno kote 907, gdje će biti održan i čas historije. U toku danan će biti održana i pokazna vježba GSS stanica Konjic“ u adrenalinskom parku.

danas se održava 13.marš sjećanja "pohod na paklinu"
Učesnici marša
danas se održava 13.marš sjećanja "pohod na paklinu"
Učesnici marša na koti 907

radiokonjic.ba

28.04.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima