Danas u Konjicu protest protiv femicida “Niti jedna više”

0

PROTESTI ŠIROM BIH: NITI JEDNA VIŠE!

Udruženje “Žena za ženu” Konjic u saradnji sa Ženskom mrežom BIH, danas u 16 h, na Trgu Alije Izetbegovića organizuje mirni protest protiv femicida pod sloganom “Niti jedna više”

Jedanaesti u mjesecu nosi breme svirepog nasilja jer su posljednja dva okrutna slučaja femicida izvršena na taj dan.

Protesti će se održati širom zemlje, a tom prilikom će se pročitati zahtjevi koje Ženska mreža BiH upućuje prema nadležnim institucijama, ali i čitavoj javnosti.

Gradovi i mjesto održavanja protesta:

Sarajevo – Raskrsnica Marijin Dvor, Banja Luka – Trg Krajine, Mostar – Španski Trg; Tuzla – Trg Slobode, Bijeljina – Trg Kralja Petra Karađorčevića; Gradačac – Gradski Trg, Zenica – Trg Alije Izetbegovića, Lukavac – Trg Bremena, Gračanica – Gradski park ispred spomenika NOB-a, Konjic – Trg Alije Izetbegovića, Zavidovići -benzinska pumpa na ulazu.

Zašto protesti?

Zato što je 48% žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje. Zato što se u 84% slučajeva nasilje u porodici i intimnim vezama nikada ne prijavi.

Zato što oko 70% istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno.

Zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju. Pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo.

Zato što nam je dosta da gledamo kako broj žrtava raste iz mjeseca u mjesec, dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su „same krive“, jer imaju „dug jezik“, jer im je „dekolte previše otvoren“, jer se „prave pametne“, jer su „izabrale pogrešnog čo’eka“, „ko im je kriv“!

One nisu krive! KRIV je, na prvom mjestu, u društvo duboko ukorijenjen sistem nejednakosti – naširoko njegovana patrijarhalna svijest koja žene i sve „druge“ smatra niže vrijednim ljudskim bićima, objektima koje se posjeduje, subjektima koji se tlače i guraju na najnižu društveno-ekonomsku ljestvicu – prve na udaru prekomjerne zloupotrebe moći i upotrebe sile. U kući, na ulici, na radnom mjestu, u javnom prostoru. Nigdje se ne osjećaju sigurno.

KRIVE su institucije i politike koje to dozvoljavaju. KRIVA je javnost koja im to dopušta.

Stoga, TRAŽIMO hitnu i djelotvornu reakciju odgovornih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te korjenitu promjenu u svim društvenim sferama gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju, ili prećutno odobravaju.

Svaki naredni slučaj femicida je ODGOVORNOST cijelog društva.

radiokonjic.ba / Ženska mreža BiH

11.10.2023.