back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Ef. Zalihić: “Iskoristimo priliku ramazana”

Prošla je prva trećina ramazana, koja je rahmet – milost, a nastupa druga trećina odnosno magfiret – oprost od grijeha.

U toku ramazana veliki broj vjernika posjećuje Gradsku džamiju u Konjicu. Broj vjernika za vrijeme namaza u ramazanu veći je duplo u odnosu na ostale mjesece u godini, kazao je imam u Gradskoj džamiji Konjic, Ensar ef. Zalihić.

„Prošla je prva trećina mjeseca ramazana, a od samog početka mjeseca ramazana i nekoliko dana prije, osjetila se ramazanska atmosfera, koja još uvijek traje. Ona se osjeti kroz razne aktivnosti i povećan broj džematlija koji posjećuju naše džamije, naravno i našu Gradsku džamiju u Konjicu. Evidentno je da je broj klanjača duplo veći za vrijeme ramazana, kao što se može primjetiti na dnevnim namazima, broj je puno veći, a svakako i na teravih namazu taj broj se primjeti“ – kazao je ef. Zalihić, istaknuv[i da su brojne aktivnosti koje se organizuju u ramazanu.

„Mjesec ramazan se planira cijelu godinu, aktivnosti ima mnogo kako u drugim džamijama tako i u Gradskoj džamiji. Što se tiče glavnih aktivnosti koje dobrim dijelom realizuje MIZ Konjic, kao i one sekcije koje djeluju pri MIZ Konjic, Mreža mladih, Odjel za brak i porodicu, Mektebski centar, oni zajedno sa Gradskom džamijom ovdje organizuju niz aktivnosti. Neke od aktivnosti su ramazanske večeri, gdje se trudimo svake sedmice dovesti gosta predavača, gosta na džuma namazu koji drži hutbu, dok Odjel za brak i porodicu organizuje predavanja i druženja za žene“- naveo je ef. Zalihić.

ef. zalihić: "iskoristimo priliku ramazana"
Redovne su aktivnosti mektebskog centra.

Redovne su aktivnosti Mektebskog centra, a u ramzanu mekteb djeluje u većem intenzitetu zbog priprema za 17. i 27. večer. Programi u kojima će učestvovati djeca održat će se u Gradskoj, Repovačkoj i Tekijskoj džamiji.

„Mi smo odmah na početku mjeseca ramazana pokušali djeci približiti dolazak mjeseca ramazana. Nadamo se da smo uspjeli prilagoditi taj osjećaj ramazana, da djeca i njihov osjećaj to može prihvatiti i razumjeti. U mjesecu ramazanu za njih imamo posebne programe, osim onih redovnih, tu su pripreme za 17. i 27. večer što je njima najposebnije, njih 40-ak ako Bog da će izvesti program“– istaknuo je ef. Zalihić uputivši ramazansku poruku svim džematlijama.

„Moja ramazanska poruka za naše džematlije, za naše vjernike, jeste da iskoriste priliku mjeseca ramazana. Mjesec ramazan je prilika koja dolazi samo jednom u godini dana. Allah dž.š. mnoge blagodati daruje vjernicima, olakšava im da pristupe tim blagodatima, a jedna od tih blagodati je i posjećivanje džamije. Ono što je najbitnije jeste da naši ibadeti koje planiramo u mjesecu ramazanu, da njima iskreno pristupimo, da ih čvrsto prihvatimo kako bi oni, odnosno, kako bi mi sa njima dočekali sljedeći ramazan. Nemojte da nam to bude sezonski ibadet, neka to bude trajni ibadet koji će trajati i koji će se osjetiti kako na našem duhovnom, tako i na drugim poljima našeg djelovanja“- poručio je ef. Zalihić.

Sutra, 22.marta 2024., na džuma namazu gost je hatib, mr. Meho ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Nakon teravih namaza predavanje će održati dekan Fakulteta islamskih nauka, prof. dr. Mustafa Hasani.

radiokonjic.ba

21.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima