back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Irfan i Hadžira Jusufović: „Najljepši bajramski poklon je rođenje unuke“

Irfan i Hadžira Jusufović bračnu zajednicu izgrađuju 43 godine. Uzajamno poštovanje i razumijevanje su dio njihove svakodnevnice, koja ih krasi do danas, a bajramsko jutro ima posebnu draž.

„Mene na bajramsko jutro čeka pripremljena odjeća, a običaj je da se za Bajram obuče nešto novo. Nakon što klanjam bajram-namaz u Repovačkoj džamiji, prvu bajramsku kafu pijem sa svojom suprugom“ – rekao nam je Irfan, a Hadžira dodaje da suprugu uvijek pripremi šta će obući to jutro i čeka suprugov povratak iz džamije.    

Bajramska okupljanja u njihovoj porodici su dio tradicije koju njeguju, pa tako radost bajrama podijele sa svojim najmilijima. Redovno na Bajram odlaze u Bijelu, gdje je Hadžira živjela.

„Nas su četiri sestre i dva brata. Jedan brat je u Švicarskoj, a drugi živi u Bijeloj, tako da posjećujemo brata i nevjestu. Bude nas i 17-ero, što nas sestara, što muževa naših, djece i lijepo nam bude, razgovorimo se, a nakon toga ide svako za svojim obavezama“ – kazala je Hadžira.

Irfan i Hadžira, kao i svi bračni parovi, su imali životna iskušenja, a najveće je bilo pogibija kćerke Aide na kraju agresije.

Godinu dana kasnije, Bog nam je uslišio želju, kada nam se rodila kćerka Lejla, koja nam je podarila unuku prošle godine, na Ramazanski bajram, ispričali su.

„To mi je velika radost, jer me unuka voli i vezana je za mene, zove nena, nena“ – rekla nam je Hadžira, a Irfan dodaje da nije ljubomoran što unuka još nije „ovarisala“ zvati dedo, te se prisjetio prošlogodišnjeg Ramazanskog bajrama kada su dobili najljepši poklon, svoju unuku.

„Allah Dželešanuhu nam je dao najljepši dragulj i volio bih da svako doživi takvo bogatstvo. Kada smo izgubili kćerku tokom agresije, od posljednjih granata koje su bačene na naš grad, valjda nam je Allah Dželešanuhu uslišio naše molbe i darovao nas je našom Lejlom nepunu godinu dana, nakon što smo izgubili Aidu. Naša unuka, Merjem, je nešto posebno. Svi su Bajrami lijepi i lijepo mirišu, ali što je zamirisao nama prošlogodišnji Ramazanski bajram, to je bio poseban miris. Volio bih da to svako dočeka što smo mi dočekali, a da niko ne preživi tegobe, koje smo mi preživjeli“ – ispričao je Irfan.     

Skromnost, podrška i umjerenost u svemu, trebalo bi da nam budu sastavni dio života, poručili su naši sagovornici. Irfan i Hadžira Jusufović su poželjeli ugodne bajramske dane vjernicima islamske vjeroispovjesti sa željom da ih provedu u zdravlju i lijepim mislima.   

radiokonjic.ba

10.04.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima