Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Konjic: Promovisana knjiga „Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak“

Večeras je u Garden Citiyu u Konjicu, u okviru programa History Festa, promovisana knjiga „Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak“ autora Dijane Pinjuh i Anđelka Vlašića.

O knjizi je govorila autorica Pinjuh, a promotori su bili prof. dr. Husnija Kamberović sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Damir Agičić, redovni profesor Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Autori su u ovoj knjizi obradili putovanje osmanskog putopisca Evlije Čelebija koji je u svom Putopisu ostavio svjedočanstva o Hercegovini tokom posjete Hercegovačkom sandžaku 1664.godine.
Dijana Pinjuh, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, je izjavila da ova knjiga opisuje Hercegovinu, odnosno Hercegovački sandžak u 17.vijeku očima kako je vidio putopisac Evlija Čelebija.
Mi također pratimo trag Evlije Čelebija, prolazimo onim putevima kojima je on prolazio, bilježimo što je danas ostalo od građevina koje je Evlija spominjao u svom Putopisu. Neke od njih su preživjele do danas, neke su potpuno nestale, neke su obnovljene i služe svojoj svrsi, a neke su obnovljene ali prenamjenjene, služe za druge namjene“ – navela je profesorica Pinjuh.

konjic: promovisana knjiga „tragom evlije čelebija kroz hercegovački sandžak“
Konjic: Promovisana knjiga „Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak“


Promociji knjige su prisustvovali učesnici History Festa, koji su danas u Titovom bunkeru u Konjicu prisustvovali i panel diskusiji o temi „ AVNOJ 1943. i stvaranje nove Jugoslavije – pogledi iz historiografske i savremene perspektive“.

konjic: promovisana knjiga „tragom evlije čelebija kroz hercegovački sandžak“
Konjic: Promovisana knjiga „Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak“


Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke saopštili su da će promocija ove knjige biti upriličena i u Mostaru u ponedjeljak, 12.06.2023. godine.

radiokonjic.ba

09.06.2023

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima