back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Muslimani širom svijeta, nakon 30 dana posta, sutra slave Ramazanski bajram

Muslimani širom svijeta sutra slave najradosniji praznik Ramazanski bajram koji nastupa nakon 30 dana posta, odricanja od hrane i pića kao i uzdržavanja od svih vrsta grijeha. Mjeseca dobrih djela u kojem je počela objava časnog Kur`ana. Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Konjic klanjat će se u 6 sati i 53 minute. Za portal radiokonjic.ba govorio je glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

“Bajram namaz na području Medžlisa IZ Konjic klanjat će se na 40 mjesta, centralna bajramska svečanost kako je to već uobičajeno je ovdje u Gradskoj džamiji. Bajram namaz će se klanjati u 6:53 minute, dok će se sabah namaz u našim džamijama klanjati u 5:30 minuta” kazao je glavni imam Medžlisa IZ Konjic, Refik ef. Delić.

muslimani širom svijeta, nakon 30 dana posta, sutra slave ramazanski bajram
Muslimani širom svijeta, nakon 30 dana posta, sutra slave Ramazanski bajram

U četvrtak, drugog dana Bajrama, biće obilježen Dan šehida obilaskom spomen-obilježja i mezarja, te učenjem tevhida i poklanjanjem hatme pred duše šehida u svim džamijama Medžlisa IZ.  

“Drugi dan Ramazanskog  bajrama je odlukom IZ, Dan šehida u BIH, tako da ćemo i mi na području Medžlisa IZ Konjic obilježiti taj dan. U svim našim džematima učenjem Jasina sjetit ćemo se naših šehida. Kada je u pitanju grad Konjic u 10 sati krećemo sa Trga državnosti Alija Izetbegović, obići ćemo sva spomen-obilježja u našem gradu te kod Čaršijske džamije u šehidskom mezarju u 10:30 sati proučiti Jasin našim šehidima”.

Bajramsku čestitku vjernicima uputio je glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić, povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama.

“U nadi da su ramazanski dani i svi ukrasi i sve blagodati koje nam je Bog dao u dragom ramazanu uticali na nas, da su od nas načinili bolje vjernike, bolje ljude,  bolje roditelje, bolju djecu i bolje komšije. Sa tom dovom i sa tim mislima, svim pripadnicima Islama, svim muslimanima i muslimankama, svim slušaocima Radio Konjica i čitaocima portala  želim čestitati bajramske dane, riječima Bajram šerif mubarek olsun, moleći Boga dragoga da bajramske dane, onako kako je to bilo u ramazanu,  provedemo i u dobrom zdravlju, rahatluku, porodičnom okruženju i ako Bog da Božijem zadovoljstvu” poručio  je glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

Redakcija Radio Konjica svim vjernicima muslimanima upućuje najsrdačnije čestitke povodom ovog velikog praznika uz želju da bajramske dane provedete u miru i rahatluku, okruženi porodicom i prijateljima!

Bajram šerif mubarek olsun!

radiokonjic.ba

09.04.2024.

alisa@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima