back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Nakon Albanije  BiH najsiromašnija zemlja u Evropi

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Prema podacima Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTATA), a nakon Albanije, Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Evropi. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva pitali smo naše sugrađane koliko smo siromašni.

“Neki imaju puno, a neki ništa. Izgubila se nekadašnja srednja klasa”- kazala je jedna naša sugrađanka dok je druga rekla da je dovoljno pogledati tržne centre i pijacu .” Proizvodi su preskupi, a kupaca je malo”-rekla je . Jedan od penzionera kaže da se skoro svi penzioneri u našoj zemlji mogu smatrati siromašnima jer se, kako je naveo,  od penzije od oko 500 KM može samo preživljavati .

Neki  od odgovora su nas  iznenadili . Šerif Lavić smatra da nismo siromašni. “Kako smo siromašni? Nikada se nije bolje živjelo. Možda jedan mali diostanovništva jeste siromašan. Svako sa sela danas ima kuću u gradu, a svaka kuća po dva sutomobila. Kada je to bilo? Nije nikada. Nema razloga za ovoliko kukanja, a mislim da najviše kukaju oni koji  imaju. Mnogi voze automobile od 20 hiljada. Mogu i ja, ali neću da ulazim u kredite. Još vozim golfa dvojku. Neću, više volim frižider pun mesa”-kaže Šerif.

Slično razmnišlja i Ahmet Macić.

“ Nismo siromašni. Siromašan može biti samo onaj ko je bolestan i ne može raditi. A ova omladina može raditi i zaraditi”.

U prilog , na početku pomenutim pokazateljima EUROSTAT-a, možemo navesti  podatak iz Centra za socijalni rad Konjic. Prema njemu Vlada Federacije BiH nedavno je , za najugroženiju populaciju stanovništva u Konjicu , obezbijedila više od 600 prehrambenih paketa. 

radiokonjic.ba

17.10.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

jasminka@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima