Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Poništen ugovor o koncesiji za izgradnju 15 mHE na rijeci Neretvici

Koncesioni ugovor za izgradnju 15 mHe na rijeci Neretvici je poništen. Nakon trogodišnje intenzivne borbe, rijeka Neretvica je oslobođena od realizacije projekta izgradnje hidroelektrana. To su za radiokonjic.ba potvrdili iz Arhus centra BiH koji su pravni zastupnici Udruženja “Neretvica-Pusti me da tečem”, ali i iz pomenutog Udruženja

Emina Veljović izvršna direktorica Arhus centar BiH, a koji je pravni zastupnik Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem” je na prijedlog pomenutog Udruženja,prije dva mjeseca tačnije 10 maja, uputila Zahtjev JP Elektroprivreda BiH, za pristup informacijama koje se tiču trenutog statusa rijeke Neretvice ,odnosno koncesionog ugovora za izgradnju 15 mHE na rijeci Nertvici. Odgovor kojeg su dobili za 15-ak dana, glasio je da je koncesioni ugovor za izgradnju 15mHE na Neretvici, raskinut.

“Tražilo smo da nam kažu kakav je status Neretvice, što se tiče koncesionog ugovora; da li planiraju da raskinu koncesioni ugovor, i općenito kakvi su im planovi rada u budućem periodu na rijeci Neretvici. Dobili smo odgovor prije nekoliko dana, gdje su nas informisali da je raskinut koncesioni ugovor” kazala je pravna savjetnica Arhus centra BiH Nina Kreševljaković.

poništen ugovor o koncesiji za izgradnju 15 mhe na rijeci neretvici
Poništen ugovor o koncesiji za izgradnju 15 mHE na rijeci Neretvici

S obzirom da u odgovoru nije navedeno koja strana je raskinula Koncesioni ugovor, iz Arhus centar BiH upućen je još jedan Zahtjev JP EP BiH, dodala je Kreševljaković: “Poslali smo Zahtjev da bismo utvrdili da li je jednostrano ili obostrano odnosno sporazumno raskinut ugovor od strane JP Elektroprivrede BiH i Grada Konjica. Što je najvažnije, ugovor je raskinut i JP Elektroprivreda BiH kao investitor, neće više vršiti nikakve radove na Neretvici”.

Kako je naglasila, nakon tri godine borbe sud BiH je ove godine donio konačnu odluku i poništio sve ekološke dozvole iz 2021. godine koje je Arhus centar utužio. U međuvremenu tokom 2021. godine na inicijaticu Arhus centra, poništena je i građevinska dozvola koja su izdata od strane Grada Konjica. Osim toga, istekle su vodne dozvole te urbanističe saglasnosti, tako da EP BiH nije imala nikakvih dozvola na osnovu kojih bi vršila neke radove. “Međutim, tada je još Elektroprivreda imala koncesioni ugovor, tako da je uvijek postojala opasnost da svim ranijim dozvolama  koje smo mi uspjeli da poništimo, započnu njihov proces ponovo. Bitno je naglasiti da je i sam koncesioni ugovor davno istekao, te je obaveza EP BiH bila da potpiše aneks o produženju koncesionog ugovora, ali to se nikada nije desilo. Zato je jedino rješenje bilo da ili EP BIH ili Grad Konjic, raskinu ugovor jer nisu ispoštovani rokovi” izjavila je pravna savjetnica Arhus centra BiH.

S druge strane, odupirući se pritiscima koji su dolazili sa svih strana, narod doline Neretvice čvrsto se držao cilja, a to je zaštiti rijeku Neretvicu od izgradnje planiranih 15 mHE, kazao je predsjednik Udruženja “Neretvica-Pusti me da tečem” Ibrahim Turak. Građanima doline rijeke Neretvice koji su hrabro i odlučno stali da brane svoju rijeku, čestitao je na postignutom uspjehu, a za radiokonjic.ba je izjavio:

“Za nas iz pokreta “Neretvica-Pusti me da tečem” to znači pobjeda, kraj brige bar u onom dijelu koji se tiče EP BiH. Međutim, mi i dalje moramo biti budni jer znamo da je Elektroprivreda bila samo pokriće preko kojeg bi priliku iskoristili neki privatnici koji su imali želju da grade mHE  na rijeci Neretvici i zato moramo biti oprezni i s te strane. U konačnici, mi ipak možemo da kažemo da je narod doline Neretvice zajedno sa našim pokretom, izveo pobjedu i da smo sad u prilici da kažemo svima “Dobro došli u slobodnu Neretvicu”.

poništen ugovor o koncesiji za izgradnju 15 mhe na rijeci neretvici
Predsjednik Udruženja “Neretvica-Pusti me da tečem” Ibrahim Turak

Iz Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem” poručili da će u narednom periodu aktivnosti usmjeriti na dovršetku projekata koje su započeli na rijeci Neretvici, kao što su rekonstrukcija Rizvinog mlina, završetak radova na Muzeju bitke za Neretvicu, ali i druge.

radiokonjic.ba

01.06.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima