Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Povećan broj oboljelih od pljuskavica/varičele

Od oktobra sad već prošle 2023.godine pa do njenog posljednjeg dana, primjetan je porast djece oboljele od pljuskavica odnosno vodenih kozica, varicelle. Najveći broj oboljele djece je uzrasta od 10 do 14 godina. Ovo oboljenje djeca najčešće prebole bez komplikacija, ali ne treba zanemariti ni da može doći do ozbiljnih  komplikacija, najčešće ukoliko se mjehurići koji se stvore češu, pa se zbog ranica napravi sekundarna  infekcija. I za ovu, kao i za brojne zarazne bolesti postoji vakcina, ali kod nas je još uvijek komercijalna, nije u redovnom vakcinalnom programu. O tome je za Radio Konjic govorila doktorica Armina Lazarević, specijalista epidemiologije, šefica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Konjic.

povećan broj oboljelih od pljuskavica/varičele
Prim.Dr. Armina Lazarević, specijalista epidemiologije, šefica HES Doma zdravlja Konjic.

„U zadnja tri mjeseca bilježimo povećan broj oboljelih od varičele. U oktobru smo imali registrovane 22 osobe, u novembru je registorovano 28 osoba, a u decembru je došlo do naglog skoka od 119 oboljelih, tako da smo zabilježili ukupno 186 oboljelih od varičele“– kazala je doktorica Lazarević.

Oboljeli su najčešće djeca iz gradske zone Konjica, u dobnoj skupini od 10 do 14 godina.

„Od registrovanih 186 oboljelih  više od 80% je školska dobna skupina, i to sve je iz gradske zone. U ruralnim područjima bilo je samo nekoliko registrovanih slučajeva. Značajan je broj njih u osnovnim školama, Srednjoj školi Konjic, a prisutno je i nekoliko slučajeva u vrtićima“- navela je Prim.Dr. Armina Lazarević.

Za sve oboljele neophodan je period izolacije pojasnila je doktorica Lazarević.

„Što se tiče perioda zaraznosti kod djece, sugerišemo svim roditeljima da ide period  izolacije kao i kod svih drugih zaraznih oboljenja  i takva djeca ne trebaju dolaziti u kontakt sa drugom djecom, pogotovo ne sa rizičnom populacijom kao što su mala djeca, novorođenčad, trudnice kao i stariji hronični bolesnici koji mogu teže podnijeti oboljenje ukoliko nisu bolovali u djetinjstvu. Ta zaraznost kod oboljelih traje sve dok se stvaraju novi vodeni mjehurići. Izlaziti u kolektiv moguće je samo kada se u potpunosti vezikule sasuše“ -pojasnila je Lazarević dodajući da kao i mnoge druge zarazne bolesti tako i varičele, odnosno vodene ospice mogu se prevenirati vakcinacijom. Na području Konjica kao i u ostalim dijelovima Federacije Bosne i Hercegovine vakcina je komercijalna.

„Postoji vakcina protiv varičele koja je u mnogim zemljama uvedena u sklopu obaveznog programa vakcinacije, u našem regionu to su komercijalne vakcine– kazala je Prim.Dr. Lazarević.

Kod većine osoba zaraženih varičelom stiče se doživotni imunitet, te se najčešće virus dobije samo jednom, međutim, zabilježeni su i slučajevi ponovnog obilijevanja.

radiokonjic.ba

03.01.2024.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima