back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Promovisana knjiga “Ljubinski odred”, autora Aziza Nuhića

Večeras je u Bosanskoj sobi promovisana knjiga “Ljubinski odred u okviru ratne slike Konjica“, autora Aziza Nuhića. Ovo je njegova jedanaesta knjiga, a u pitanju je ratna tematika koja govori o putu „Ljubinskog odreda“ i njegovom značaju u odbrani BiH od agresije u periodu od 1992.-1995.godine. Promotori knjige bili su Salem Hakalović, ratni komandant, Mesud Hero, viši kustos u Historijskom muzeju BiH i general Mustafa Polutak, dok je moderator promocije bio novinar Bajro Perva.

promovisana knjiga "ljubinski odred", autora aziza nuhića

Hero je govoreći o Nuhićevom djelu kazao da knjiga „Ljubinski odred“ popunjava jednu ogromnu prazninu koju je Konjic napravio poslije rata.

„Iako je bilo nekih publikacija o ratu s bosanske strane, to nije dovoljno u odnosu na ono što pišu hrvatski i srpski autori. Knjiga je sigurno dokaz da čovjek ne mora biti historičar da bi napravio dobru knjigu i drago mi je što Konjic Dan Armije RBiH obilježava jednom dobrom knjigom“-rekao je Hero.

General Armije RBiH Mustafa Polutak rado je, kaže, pristao biti jedan od recenzenata i promotora, jer knjiga govori direktno o borcima.

„Knjigu sam s uživanjem pročitao i dobro je apsolvirao. To je unikatna knjiga, jer direktno govori o borcima, neposrednim ljudima, koji su iznijeli ono najbitnije, borbu za odbranu BiH i Konjica, a posebno, kako i sam autor ističe, i za odbranu rodnog kraja Idbra, odakle i najveći dio tih boraca „Ljubinskog odreda“ i potječe. Knjiga je značajna i vrijedna, te je preporučujem svima da je pročitaju“-poručio je Polutak.

promovisana knjiga "ljubinski odred", autora aziza nuhića
Aziz Nuhić

Aziz Nuhić je materijal za knjigu počeo prikupljati još u toku rata, a obimnu dokumetaciju objedinio je na 600 stranica knjige. Potrudio se, dodaje, da ratne događaje prikaže onako kako su se dešavali.

„Knjigu sam napisao kako bih sačuvao od zaborava najhrabrije sinove koji su u najljepšim godinama dali svoje živote, kako bismo mi danas slobodno hodali ovom zemljom. Kroz „Ljubinski odred“ prošlo je 500-600 boraca, a na spomen-obilježju u Čelebićima upisana su imena 62 šehida. Također, knjiga je nastala i kao moj revolt, jer sam imao priliku čitati knjige drugih autora sa strane koji nisu pisali na advekatan način, te sam se potrudio da na osnovu dokumetacije prikažem ratna dešavanja u Konjicu. Korišteni su različiti izvori i bilo je dosta teško napraviti jednu kompaktnu cjelinu, ali mislim da sam uspio u tome, a to su potvrdili i recenzenti. Knjiga je, konačno, izašla i mislim da ima dosta podataka i zavređuje da se pročita“-istaknuo je Nuhić.

radiokonjic.ba

13.04.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima