4.3 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30.godišnjica od formiranja 4....

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Sajam trešnje 2022: Konjičanin Šerif Korić dobitnik medalje Zlatna trešnja za Bagremov med

Održan je 20. Međunarodni Sajam privrede, poljoprivrede i turizma...

Sindikat se oglasio nakon objave informacija o tome kako je savez pomogao Borcu: Krajnje je vrijeme da…

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine oglasio se danas saopštenjem povodom objavljivanja informacije o tome kako je Nogometni/Fudbalski savez BiH pomogao Borcu samo nekoliko dana prije podnošenja dokumenata u postupku licenciranja.

Saopćenje Sindikata profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine prenosimo u cijelosti.

Portal „Klix.ba“ objavio je tekst pod naslovom „Kako je FS BiH „počastio“ Borac dva dana prije isteka roka za izdavanje dozvola“. U navedenom tekstu u javnosti je objavljena informacija o finansijskom kreditu NS/FS BiH FK “Borac” Banja Luka u iznosu od 300.000 KM, koji je Fudbalski savez uplatio pomenutom klubu dva dana (29.3.) prije isteka roka za izdavanje licence (31.3. .).

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH smatra da je ovakvim potezom NS/FS BiH u potpunosti narušio integritet takmičenja i obesmislio sistem licenciranja. Ovakav i više nego prijateljski odnos FK “Borac” Banja Luka i NS/FS BiH potvrda je višemjesečnog favoriziranja banjalučkog prvoligaša od strane Fudbalskog saveza. Kako je navedeno u ugovoru, FK „Borac“ Banja Luka se obavezao da će novac koristiti u svrhu izmirenja tekućih obaveza i prevazilaženja negativnih posljedica u dosadašnjem poslovanju kluba uzrokovanih pandemijom korona virusa u svijetu. Smatramo da je ovakvo objašnjenje gotovo skandalozno! Zbog čega Fudbalski savez nije “počastio” ostale prvoligaške timove sa istom namjerom. Na primjer, možda bi FK “Rudar” Prijedor u tom trenutku zaista zatrebao takvu finansijsku pomoć, s obzirom da su igrači navedenog kluba u tom periodu štrajkovali zbog višemjesečnih neisplaćenih plata.

Podsjećamo, pravni tim Sindikata profesionalnih fudbalera BiH je u mjesecu junu 2020. (?!) pripremio 31 pitanje, uz dodatnu anketu, koja je dostavljena NS/FS BiH, a sve u cilju dokazivanja finansijske štete koju su klubovi pretrpjeli tokom pandemije COVID-19. Prihodi od ulaznica, sezonskih ulaznica i TV prava nisu najveća stavka u budžetima bh. klubova, s tim u vezi je bilo potrebno izvršiti adekvatnu analizu strukture prihoda i rashoda klubova, kako bi se moglo razgovarati uopšte o posledicama.

PROČITAJ:   Kako su Ajša i Mirsada prevarile desetke bh. građana i uzele im 140 tisuća dolara

Takođe, ranije ove godine, u mjesecu februaru, razgovarali smo o tome kako je Disciplinska komisija NS/FS BiH donijela pogrešnu odluku o isplati dugovanja FK “Borac” Banja Luka prema pojedinim igračima, te donijela pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, pogrešno primijenjeno materijalno pravo i grube procesne odredbe. A, na istoj sjednici, zbog identičnog prekršaja sankcionisan je i FK Željezničar. (https://spfbih.ba/saopstenje-za-javnost-2/). Moramo podsjetiti i na slučaj igrača Mladena Lučića, kada je Disciplinska komisija NFSBiH pomjerila rok za isplatu FK “Borac” Banja Luka igraču tokom duge zimske pauze, ili slučaj igrača Nemanje Janičić, kojem je protivno odredbama pravilnika raskinut važeći ugovor sa FK “Borac”. Banja Luka, koji je u sklopu međunarodne arbitraže pri CAS-u (Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu), uz pomoć SPFBiH i FIFPRO , dokazao destruktivne namjere protiv njega, a ugovor mu je vraćen.

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine u potpunosti se zalaže za JEDNAKE USLOVE ZA SVE KLUBOVE, ISTE POČETNE POZICIJE BEZ FAVORIZIRANJA NIKOG. Smatramo da ostali učesnici Premijer lige BiH ne mogu šutjeti na ovakva dešavanja, te moraju započeti proces formiranja Asocijacije prvoligaša i konačno preuzeti elitno takmičenje bh. fudbala“, navodi se u saopćenju Sindikata.

sport1.oslobodjene.ba

javno.ba

mostarski.info

Možda vas zanima