back to top
22.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

SIPA u Hercegovini uhapsila moćnog “narko bossa”!

Službenici SIPA-e uhapsili su Milana Matkovića, jednog od najtraženijih narko-dilera sa Balkana. Matković je uhapšen kod Trebinja, gdje se skrivao posljednjih godina. Sa njim je bio Vladica Rakić. I on je uhapšen – prenosi portal istraga.ba.

Austrijsko pravosuđe raspisalo je crvenu potjernicu za Matkovićem. Osumnjičen je za trgovinu kokainom. Matković je prvi put izašao u javnost zbog trostrukog ubistva u Srbiji. Iako je rođen u Mostaru, dugi niz godina živi u Novom Sadu.

Matković je u oktobru 2004. hicima iz automatske puške u Novom Sadu ubio Darka Brajovića iz Sarajeva, Aleksandra Bojanića iz Kotora i Nebojša Simovića, policajca Centra bezbjednosti Herceg Novi.

U pucnjavi je lakše ranjen Darko Bilić (26) iz Kumbora, vaterpolista novosadske Vojvodine.

Nekoliko dana kasnije, Matković se predao mostarskoj policiji, rekavši da će ga srpska policija po hapšenju ubiti. S obzirom na to da je imao državljanstvo BiH, nije mogao biti izručen Srbiji. Sudilo mu se u Mostaru, gdje se izjasnio krivim. Kantonalni sud u Mostaru osudio ga je na 18 godina zatvora.

Kaznu je odslužio u Zenici, gdje je 2007. godine, u znak protesta, sebi zašio usta iglom i koncem.

Nakon što je odslužio veći dio kazne, Matković je pokrenuo posao s drogom. Uspostavio je kontakte u Južnoj Americi, odakle je prenosio kokain u Evropu. Zbog ovih poslova bio je i na radaru američkih policijskih agencija. No, najkonkretniji su bili austrijski istražitelji koji su dokumentirali Matkovićevo dilanje kokaina. Za njim je raspisana potjernica, pa se odlučio sakriti u BiH. Živio je u kući u Ivanjici kod Trebinja.

U petak oko podneva uhapšen je u automobilu u blizini mjesta gdje je boravio. Policija je prilikom pretresa automobila pronašla veću količinu novca. SIPA bi u narednom periodu trebala pretražiti i objekte koje je koristio – prenosi istraga.ba.

Pošta SIPA u Hercegovini uhapsila moćnog “narko bosa”! prvi put pojavio na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]