7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

U organizaciji “JOB-Branilaca Konjica” 21 učesnik sutra odlazi na “Marša mira” Nezuk-Potočari

Ove godine u organizaciji JOB-a oko 21 učesnik sutra u 16:30 sati odlazi na “Marš mira” Nezuk- Potočari

“Jedinstvena organizacija boraca-Branilaca Konjica” već tradicionalno šestu godinu uz podršku Gradske uprave, organizuje odlazak na “Marš mira” Nezuk-Potočari, pješački pohod u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini.

Ove godine na Marš mira u organizaciji JOB-a ide 21 učesnik iz Konjica, Jablanice i Sarajeva kako bi odali počast žrtvama genocida.

Ovogodišnji učesnici “Marša mira” su: Alić Almir, Borić Arnesa, Đelmo Semir, Hebibović Mensud, Jazvin Osman, Jazvin Adila, Landžo Ranya, Macić Seid, Macić Nerkez, Macić Davud, Macić Anel, Muhibić Muamer, Mezit Salko, Muradbašić Ešef, Muradbašić Ismail, Muradbašić Imran, Muradbašić Muhamed, Muradbašić Merjem, Padalović Adis, Ribić Sead i Sefer Nedžad. To je potvrđeno na sinošnjem sastanku JOB-a i nekih od učesnika “Marša mira”. Polazak iz Konjica za Nezuke je dogovoren za sutra u 16:30h sa platoa Kamene ćuprije kazao je za radiokonjic.ba vođa puta Davud Macić.

u organizaciji "job-branilaca konjica" 21 učesnik sutra odlazi na "marša mira" nezuk-potočari
U organizaciji "JOB-Branilaca Konjica" 21 učesnik sutra odlazi na "Marša mira" Nezuk-Potočari

“Konjičani i dva učesnika iz Jablanice kreću sa Kemene ćuprije, nakon čega će se na Trgu Alije Izetbegović na Centralnom spomen-obilježju proučiti fatiha, te krenuti prema Sarajevu gdje će nam se priključiti ostalih pet učesnika. Putanja je Sarajevo-Sapna-Nezuk, gdje ćemo noćiti i sutra ujutro krenuti na “Marš mira”– izjavio je Macić.

Učesnici na “Marš mira” kreću u subotu ujutro 8. jula, a ruta Marša je ista kao i prethodnih godina.

“Marš mira” kreće u subotu 8. jula oko 8 sati. Putanja Marša mira je Nezuk-Liplje-Mravinjci-Potočari. Učesnici odnosno grupe najčešće ponesu šatore kako bi mogli da prenoće na mjestima na kojima se zadese do Potočara, a u Potočare bi trebali stići u poslijepodnevnim satima 10. jula. Praksa je, kada se tu večer iskupe sve grupe, onda se ulazi u Memorijalni centar Potočari. Ruta od Nezuka do Potočara je peko 100 km i samo najodlučniji mogu da idu” poručio je vođa puta iz Konjica.

Ova memorijalna manifestacija koja se održava u mjesecu julu svake godine, ima za cilj izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, te onemogućavanje negiranja, poricanja zločina genocida.

Također, Jedinstvena organizacija boraca-Branilaca Konjica,organizuje i odlazak na kolektivnu dženazu žrtvama genocida u Potočarima, te pozivaju sve zainteresovane da se mogu prijaviti do 9. jula na broj telefona 062/745/163.

radiokonjic.ba

06.07.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima