Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Upravno vijeće ZZO HNK: Donesen znatno uvećan Finansijski plan Zavoda za 2024. godinu

Na 15. sjednici Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK održanoj danas članovi Vijeća su razmatrali i donijeli Finansijski plan za 2024. godinu, koji je predložen od strane direktorice Zavoda, Ane Vidačak. Osim navedenog razmatrani su i usvojeni izvodi iz zapisnika s prethodnih sjednica, Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda za 2023. godinu (Rebalans II), 12 odluka, dva pravilnika, jednu smjernicu, te Plan javnih nabava, Plan rada Stručne službe Zavoda i Program rada Upravnog vijeća za 2024. godinu. Opširnije Ida Daguda

Upravno vijeće Zavoda razmatralo je i donijelo znatno uvećan Finansijski plan Zavoda za 2024. godinu u odnosu na 2023. godinu gdje su sredstva primarno usmjerena na proširenje prava osiguranika. Ukupni iznos Financijskog plana  Zavoda za 2024. godinu iznosi 198.458.000 KM.

Sredstva, osim na proširenje prava osiguranika,  planirana su i za ugovorne zdravstvene ustanove u HNK i to 15.000.000 KM za bolničku zdravstvenu zaštitu i 7.000.000 KM za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Članovi Upravnog vijeće Zavoda  razmatrali su i usvojili Izmjene i dopune Finansijskog plana za 2023. godinu (Rebalans II) u kojem su planirani ukupni prihodi u iznosu od 191.094.000 KM.

Između ostalog, Upravno vijeće Zavoda je razmatralo i donijelo Odluku o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora i Sporazuma o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim osobama Zavoda izvan HNK za 2024. godinu i Odluku o izboru zdravstvenih ustanova s kojima će Zavod sklopiti ugovore o pružanju zdravstvenih usluga koje se financiraju iz sredstava Zavoda za 2024.godinu u HNK.

Članovi Upravnog vijeća razmatrali su i usvojili Pravilnik o sufinanciranju/refundiranju troškova nabave lijekova, medicinskih sredstava, specifičnih ortopedskih pomagala, testova i liječenja u inozemstvu kojim se značajno proširuju prava osiguranih osoba Zavoda.

Razmatran je i usvojen  Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba Zavoda na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNK kojim se također značajno proširuju i povećavaju prava osiguranika u dijelu uvođenja novih indikacija za medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju, kao i za kardiološku rehabilitaciju i za neuro rehabilitaciju kod odraslih i djece. Naime, prema dosadašnjem Pravilniku, djeca nisu  bila obuhvaćena, odnosno uvedena u ovu vrstu prava.

Upravno vijeće je razmatralo i donijelo Odluku o izmjenama Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala kojom se povećana visina sudjelovanja Zavoda za niz pomagala. Ukupno financijsko povećanje sredstava na razini godine iznosi 473.640 KM.

„Temeljem dostavljenih prijedloga ugovornih zdravstvenih ustanova, udruga i osiguranika za proširenjem prava osiguranika i zaključaka s nedavno održanog sastanka s udrugama, nadležne službe Zavoda izradile su prijedlog proširenja prava koji je sastavni dio Plana rada i  FinanSijskog plana Zavoda za 2024. godinu, gdje su uzete u obzir stvarne potrebe osiguranika, jer je osiguranik/pacijent ključna karika u procesu realiziranja prava osiguranika unutar zdravstvenog sistema“ kazala je direktorica Vidačak.

Pored navedenih dokumenata, Upravno vijeće usvojilo je Zaključak o prihvaćanju Plana provedbe preporuka Ureda za reviziju institucija u FBiH o finansijskoj reviziji Zavoda za 2022. godinu, Programa rada Upravnog vijeća Zavoda za 2024.godinu i Odluku o visini cijene zdravstvene iskaznice čija cijena i dalje iznosi 1 KM.

Usvojeni financijski dokumenti Zavoda upućeni su u daljnju proceduru na usvajanje prema Vladi HNK (putem resornog Ministra) i Skupštini HNK.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima