4.3 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30.godišnjica od formiranja 4....

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Užasan epilog prometne nesreće u Vitezu, ima teško povrijeđenih, među njima i djece

Teška saobraćajna nesreća dogodila se kasno sinoć na magistralnom...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Za 10 godina poginulo je 3.000 Bosanaca i Hercegovaca u saobraćajnim nesrećama

Obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja    

Danas, u trećoj nedjelji novembra,  obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja.  Ovogodišnja globalna tema odnosi se na UN Desetljeće  akcije za cestovnu sigurnost (2021- 2030), sa pojačanom aktivnosti i ciljem da se u narednoj godini smanji broj poginulih i teško povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama za 50%.

Prema statističkim podacima od nadležnih institucija (FMUP, MUP RS, MUP Brčko Distrikta, MUP kantona), na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2021. godini dogodilo se ukupno 30.238 saobraćajne nezgode od kojih je zabilježeno 6.931 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 23 307 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini u protekloj 2021. godini, život je izgubilo 255 osoba,  dok je 1.471 osoba zadobila teže tjelesne povrede a  8.328 pretrpjelo lakše tjelesne povrede. Najveći broj saobraćajnih/prometnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju, a zatim na magistralnim cestama, onda slijede lokalni, pa regionalni putevi. U protekloj 2021. godini najmanji broj saobraćajnih/prometnih nezgoda dogodio se na autocesti.

Najopasnija cesta u Konjicu je u naselju Kolonija. To je magistralna cesta M-17, i na njoj strada veliki broj pješaka, a o razlozima takve statistike, te o rješenjima problema saznajte više na linku:

Cilj obilježavanja Dana sjećanja je i skretanje pažnje javnosti na statistiku, najčešće uzročnike, posljedice i troškove saobraćajnih nezgoda, ali i ukazivanje na preduzimanje mjera koje mogu uticati na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.
Ovaj je dan posvećen sjećanju na milione ubijenih ili ranjenih u saobraćajnim nezgodama, njihovim najmilijima, te odavanju zahvalnosti ekipama hitne pomoći, policije i zdravstvenim radnicima koji su prvi u pomoći ozlijeđenim u saobraćajnim nezgodama.
Saobraćajne nesreće su stvarna pandemija koja pogađa prvenstveno naše ranjive i naše mlade, koja osim traume ozljeda i tuge ima i ekonomski utjecaj na zemlje, zajednice i obitelji.
Stoga će tokom novog desetljeća djelovanja 2021. – 2030. Svjetski dan imati važnu ulogu pomaganja u postizanju cilja smanjenja broja žrtava na cestama od 50 %, poručili su iz Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini, čiji članovi će i ove godine raznim aktivnostima obilježiti Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja.

PROČITAJ:   KBS "Balkan" Konjic: Edina Halilović i Harun Sinanović nastupaju na Evropskom prvenstvu u kickboxingu u Turskoj

radiokonjic.ba

20.11.2022.

 (Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima