Amra Mušinović Husić, novinarka Radio Konjica, među 10 najboljih eko novinara/ki

0

“Misli o prirodi” je projekat kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska u iznosu od 4,5 miliona KM. U okviru ovog projekta raspisan je konkurs “Eko novinari/ke” za odgovorno i uticajno izvještavanje o okolišu.

Na konkurs su se mogli prijaviti novinari i novinarke iz cijele Bosne i Hercegovine koji su u periodu od 1. juna 2022. godine do 30. juna 2023. godine obrađivali okolišna pitanja.

Cilj je odgovornim izvještavanjem upoznati javnost o ekološkim problemima u lokalnim zajednicama, povećati utjecaj  civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija, institucija, stručnih lica i medija kako bi  zajednički, sinhronizirano i snažno djelovali. Upravo takav doprinos našoj lokalnoj zajednici  je kroz radio priloge i tekstove koje piše za portal radiokonjic.ba dala je Amra Mušinović Husić. Novinarka Radio Konjica je u kategoriji “Tekst” osvojila 7. mjesto za članak naslova  “Cvjetanje algi je prirodna reakcija, ali na zagađenu vodu” kojim je skrenula pažnju na ekološke probleme u našoj lokalnoj zajednici, a prije svega na zagađenje rijeke Neretve.

Naravno, meni je drago da je moje izvještavanje prepoznato kao odgovorno, objektivno, profesionalno. Jedan od kriterija koji se ocjenjivao je i  relevantnost u odnosu na temu, zatim kvalitet, orginalnost i usmjerenost ka rješenju.  7.mjesto od skoro 40 kolega i kolegica, za mene je izuzetno  velik uspjeh, odličan rezultat naročito ako uzmemo u obzir da su tu bili tekstovi iz redakcija koje funkcionišu na regionalnom nivou i sa daleko većim budžetom. Drago mi je da su prepoznali problem odnosno da sam vjerodostojno prezentovala problem i informisala o tome sa čim se suočavamo u Konjicu. Osim o ekološkim incidentima koji su potvrđeni i inspekcijskim nadzorima i analizama koje su pokazale velike količine prisustva teških metala u rijeci Neretvi, mi smo prvi pisali o Uredbi  federalne Vlade koja pravnim subjektima omogućava da se ponašaju tako  do određenog roka, to je Uredba o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije”.

 Rok ističe 19. decembra naglašava Amra Mušinović Husić, koja je o ovoj Uredbi detaljno govorila u tekstu objavljenom 20.marta 2023. godine,  a  za koji je osvojila 7. mjesto. Tekst možete pročitati na ovom linku :

Osim toga, u tekstu je bilo riječi i o upotrebi velike količine pesticida i sredstava za uzgoj i zaštitu bilja.

“Potvrđeno nam je iz poljoprivrednih apoteka da poljoprivredni proizvođači kupuju i koriste ta sredstva na svoju ruku, nerijetko ne poštujući ni period karence i to sve završi u našem tlu i vodi, u našem organizmu. Upozorili smo i na nelegalne deponije koje nesavjesni građani stvaraju, raznom otpadu koji nepropisno odlažu. Drago mi je, da smo bili prvi koji smo upozoril na pomenutu Uredbu federalne vlade i time potaknuli i druge kolege da u svojim lokalnim zajednicama pišu o tome jer su osim Neretve i druge rijeke ugrožene” kazala je Amra Mušinović Husić.

Amra Mušinović Husić se novinarstvom bavi još od 2002.godine, a nešto više od 8 godina njen glas kroz profesinalno, objektivno i istinito izvješavanje o svim važnim temama za našu lokalnu zajednicu, možete čuti u programu Radio Konjica.

 amra mušinović husić, novinarka radio konjica, među 10 najboljih eko novinara/ki
 Amra Mušinović Husić, novinarka Radio Konjica, među 10 najboljih eko novinara/ki

 Amra čestitamo!

radiokonjic.ba

08.12.2023.