Udruženje žena „Nera“ Sutra organizuje protestnu šutnju „Moje je da NE šutim“

0

Udruženje žena „Nera“ Konjic uz podršku Ženske mreže BiH a u okviru kampanje „16 dana aktivizma“, sutra organizuje protestnu šutnju pod sloganom „Moje je da NE šutim“ a koja će se odžati na Trgu Državnosti Alija Izetbegović u 12:30 minuta.

„Interesantnost ove protestne šutnje je što želimo skrenuti šutnjom pažnju na nasilje, potaknuti ljude da razmisle koliko je šutnja o nasilju zlonamjerna i koliko šutnja o nasilju može doprinijeti povećanju nasilja u Bosni i Hercegovini. Do sada je nevladin sektor bio na ulici, bio bučan, posjećivale smo institucije, predlagale izmjene zakona, ali nismo bile dovoljno  vidljive i respektovane. Odlučile smo šutnjom da izađemo na ulicu kao da nas ništa ne zanima, i zato mislim da će ovaj performans imati možda i veći odijek nego da smo izašle na ulicu sa megafonom i porukama protiv nasilja“ – izjavila je predsjednica Udruženja „Nera“ Konjic Elvedina Alić.

udruženje žena „nera“ sutra organizuje protestnu šutnju „moje je da ne šutim“
Predsjednica Udruženja “Nera” Konjic, Elvedina Alić

Svi građani Konjica pozvani su da se sutra pridruže članocama Udruženja kako zajedno šutjeli o nasilju, poručila je između ostalog predsjednica Nera.

„Što se tiče članica Udruženja „Nera“ očekujem da ćemo sutra biti u punom kapacitetu, nas dvadeset, ukoliko se ne desi nešto nepredviđeno. Svaka članica imat će pletivo u crvenoj boji, sjedit ćemo mirno i plesti kao da nas ne zanima šta se dešava u našoj državi i u našem komšiluku, te ćemo na taj način pokušati skrenuti pozornost javnosti koliko je naše društvo i sistem inertan i koliko smo svi oglušili na problem nasilja koji u BiH uzima maha koji već i u ranim životnim fazama imamo porast nasilja, a da ne govorimo o kasnijim fazama nasilja u vezama“ dodala je Alić.

radiokonjic.ba

08.12.2023.