Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Večeras u Konjicu projekcija dokumentarnog filma “126 dana do slobode”

Večeras će u 19: 00, u Drvenoj Sali NU, uz podršku Grada Konjica i Jedinstvene organizacija boraca-branilaca Konjica, biti prikazan doumentarni film “126 dana do slobode” autora Alije Marića, posvećen zarobljenim borcima ARBiH u operaciji “Jesen `94”

Ovo je peti dokumentarni film Alije Marića, penzionisanog oficira Oružanih snaga BiH, koji je posvećen odbrambeno oslobodilačkom ratu i sjećanju na borce koji su čuvali našu domovinu.  

“Film govori o najvećoj operaciji 4.korpusa ARBIH, “Jesen 94” u kojoj su učestvovale sve jedince ovog korpusa. Bilo je 12 zarobljenih boraca, među kojima i Konjičani. Film govorio o njihovom putu do slobode, o 126 dana koje su proveli u golgoti. Na kraju govori i o njihovoj pobjedi, njihov duh nije slomljen, vratili su se svojim jedinicama, porodicama i odbrani naše države. Film je posvećen upravo glavnim akterima filma-borcma, koju su dali svoje živote za odbranu naše države, kao i ratnim vojnim invalidima i svima koji su preživjeli” kazao je Marić.

Autor filma je učestvovao u operaciji “Jesen `94”, a danas nakon 29 godina  kroz film se sjeća i podsjeća na hrabrost, snagu pripadnika ARBIH i njihov san o slobodi.

“Stalno me vukla ta priča, način na koji su zarobljeni i njihov put bio je jako interesantan i bila bi šteta da se to ne stavi na platno i da se ne vidi kroz šta sve čovjek, borac ARBiH može proći, a da mu se ne slomi duh”

Film govori i  o borcima iz Konjica, pripadnicima ARBiH, Elviru Šahinagću (443. brdska brigada), Ismetu Turkoviću, Naizu Bolbanu, Idrizu Karađuzu, Enezu Zukiću i Semiru Poturoviću (445.brdska brigada).

Scenarij  potpisuje Alija Marić, montažu Nedim Rahimić uz asistenciju Adila Baralije, a naratori su Sanel Kajan i Samir Sarajlić.

radiokonjic.ba

08.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima