Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Danas u Trusini obilježena 30.godišnjica stradanja Hrvata

Danas je u Trusini, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, obilježena 30.godišnjica stradanja Hrvata u ovom selu, kojoj su prisustvovali članovi porodica stradalih, predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz rata, izvršne i zakonodavne vlasti BiH sa svih nivoa vlasti iz reda hrvatskog naroda, Grada Konjica i delegacija Vlade Republike Hrvatske.

danas u trusini obilježena 30.godišnjica stradanja hrvata
Danas u Trusini obilježena 30.godišnjica stradanja Hrvata

Bolne uspomene na današnji dan 1993.godine, kada su pripadnici Armije RBiH ubili 15 civila i 7 pripadnika HVO-a, evocirale su porodice stradalih Hrvata. Milki Drljo ubijeni su muž Andrija i sin Ivan, ali i još nekoliko članova bliže porodice.

danas u trusini obilježena 30.godišnjica stradanja hrvata
Milka Drljo

“Izgubila sam muža i sina, djevera, tetića i njegovog sina. Devet članova porodice Drljo je ubijeno i to mi je najteži dan u životu. Evo, 30 je godina danas, i nama je najteže koji smo ostali bez svojih članova porodice, ali život ide dalje. Imam još četvero djece, oni su se udali, oženili, imam unučad, pa sam pažnju posvetila njima”– kazala je Drljo.

Marko Romić, član Udruge dragovoljaca i vetera Domovinskog rata HVO-podružnica Konjic, prisustvovao je današnjem obilježavanju u Trusini.

danas u trusini obilježena 30.godišnjica stradanja hrvata
Marko Romić

“Moramo se sjećati ovakvih događaja, ali i svih događaja koji su se dogodili tokom rata, ne radi toga da pravimo nova zla, nego radi toga da razvijamo svijest i svjesnost o tome šta ne treba i ne smije nikada više da se dogodi. To ćemo uraditi, ako govorimo istinu o onome šta se događalo i ovdje, ali i na svakom drugom mjestu. Zato je važno da smo danas ovdje, tako pomažemo sebi i novim naraštajima, što je jako važno, da shvate da mir nije nešto što je definirano samo po sebi, nego će mir biti prisutan u nama i među nama, ako mi aktivno radimo na tome da gradimo mir i da ga čuvamo”-poručio je Romić.

Dragica Tomić, predsjednica Udruge poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic, kazala je da se žrtve ne smiju zaboraviti.

danas u trusini obilježena 30.godišnjica stradanja hrvata
Dragica Tomić

“Danas u Trusini, na 30.godišnjicu obilježavanja stradanja Hrvata, sjećamo se nevinih žrtava stradanja u ovom selu. Isto tako se sjećamo stradalih Bošnjaka, koji se desio na današnji dan u selu Ahmići. Trebamo se sjećati naših poginulih, obilježavati i ne zaboraviti ih, a isto tako slati poruku čitavom svijetu da se više nikada i nigdje ne dogodi nikakv zločin. To je glava poruka”-kazala je Tomić.

Sud BiH je zbog zločina u Trusini, počinjenog 16.aprila 1993.godine, osudio ukupno pet osoba na 55 i po godina zatvora, kazao je Haris Rovčanin iz BIRN-a.

“Najveću kaznu od 15 godina zatvora dobio je Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik specijalnog Odreda “Zulfikar”, pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH, a četvero ostalih osuđenih su bili pripadnici Odreda “Zulfikar”. Tako je Edin Džeko osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora, Nedžad Hodžić je dobio 12 godina, Mensur Memić 10 godina, dok je Rasema Handanović osuđena na 5 i po godina zatvora. Prema presudi Suda BiH, Bojadžić je rukovodio napadom na Trusinu 16.aprila, kada je ubijeno 15 civila i 7 pripadnika HVO-a, dok su Džeko, Hodžić, Memić i Handanović, osuđeni zbog učešća u ubistvima zarobljenih pripadnika HVO-a i civila. S njima je bio optužen i komandant Odreda “Zulfikar”, Zulfikar Ališpago, ali je predmet odvojen, zbog njegovog zdravstvenog stanja, i trenutno je predmet u fazi mirovanja. Zadnji put kada se Ališpago pojavio u sudnici, to je bilo prije četiri godine, i od tada su održavane samo statusne konferencije na kojima su vješetaci iznosili nalaze o njegovom zdravstveno stanju.Vrijedi još istaknuti da su jedan bivši pripadnik odreda, kao i nekadašnji pripadnik 45.brdske brigade “Neretvica” oslobođeni optužbi presudom Sudom BiH za zločin u Trusini. Presude koje su  donesene u tri predmeta pred Sudom BiH su bile prije nekoliko godina, tako da u zadnjih desetak godina, do sada, još nijedna nova optužnica za Trusinu nije podignuta-naveo je Haris Rovčanin iz BIRN-a.

radiokonjic.ba

16.04.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima