back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Večeras završnica 22. Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

Ove godine na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH učestvovao je veliki broj pozorišnih i srednjoškolskih grupa, a večeras će biti upriličena završna svečanost, na kojoj će biti predstavljena izložba fotografija, prezentacija radionica, dodjela nagrada, kao i muzički program. Završna svečanost 22. festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH počet će u 19:00 sati izložbom fotografija koje su zabilježene na ovogodišnjem festivalu, kazala je predsjednica AP „Neretva“ Konjic, Ena Osmanović.

„Prvi događaj na večeranjoj završnoj svečanosti je izložba fotografija koju je pripremila naša članica Hana Dedić, koja je slobodno vrijeme provodila na Festivalu i fotografisala predstave. Nakon toga na programu je prezentacija radionica koje su srednjoškolci imali sa članom stručnog žirija Arminom Filipovićem. Posljednjih osam dana učesnici su radili na tom projektu te su napravili predstavu koju će večeras gledaoci imati priliku vidjeti, a nakon toga slijedi druženje uz muzički program i dodjelu nagrada“- navela je Osmanović, dodavši da su učesnici FSDS u Konjicu bili mladi glumci iz velikog broja bh.gradova. Cilj je bio da mladi predstave ono što su naučili i da razmjene iskustva sa svojim vršnjacima.

večeras završnica 22. festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva bih

„Generalno smo zadovoljni, dobili smo super komentare od učesnika, kako novih tako i onih koji su učestvovali i prethodnih godina, a koji su naveli da je ove godine organizacija kvalitetnija. Tako da smo zadovoljni, problema je bilo, ali smo ih uspješno uspjeli riješiti. Učesnici su bili iz Kaknja, Tuzle,Žepča,Visokog, Zavidovića, Bugojna, Bileće, Modriče, Doboja, Prnjavora, Dervente, Zvornika, Sarajeva, Kupresa, Donjeg Vakufa, Kiseljaka, Goražda, Zenice, Konjica, Živinica.“- kazala je Osmanović.

Dodatno iskustvo za učesnice bilo je i učestvovanje u radionicama koje su vodili akademski glumci, članovi ovogodišnjeg žirija festivala.

„Radionice su vodili Ena Husić, diplomirana glumica, Vahid Duraković, magistar dramaturgije, diplomirani glumci Domagoj Nižić i Armin Filipović. Oni su radili u tri grupe, radionica koju su vodili Ena Husić i Domagoj Nižić bila je fokusirana na glumačke vježbice, kroz koje su srednjoškolce uvodili u neke metode rada u predstavi i načina ostvarivanja u nekoj ulozi. Magistar Vahid Duraković održavao je radionice iz oblasti dramaturgije, radionice o pisanju, a večeras ćemo imati priliku vidjeti projekat čiji je mentor bio Armin Filipović, a radionice su se vezale za priče o kojima srednjoškolci imaju potrebu da pričaju“- istaknula je Osmanović.

večeras završnica 22. festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva bih

Tokom festivalskih dana učesnici su stekli i nova prijateljstva, razmjenili iskustva i ideje.

„Ove godine pored druženja u pripremama pred predstave, učesnici su imali i zabavni program tokom večeri, a bili su zajedno smješteni, pa su mogli na taj način bolje se upoznavati, razmjenjivati iskustva i planove“- navela je Osmanović.

Svakog dana na festivalu bili su izabrani glumica i glumac večeri, a večeras u 20:00 sati bit će upriličena i dodjela nagrada.

radiokonjic.

23.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima