13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

„Dani knjige Konjic 2022“: Promovisan roman „Vodeničar“ Saida Štete

Večeras je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic promovisan roman „Vodeničar“ književnika i novinara Saida Štete.

Promocija je održana u sklopu manifestacije „Dani knjige“ koju tradicionalno organizuje Ustanova Narodni univerzitet Konjic, povodom obilježavanja mjeseca knjige.

„dani knjige konjic 2022“: promovisan roman „vodeničar“ saida štete
„Dani knjige Konjic 2022“: Promovisan roman „Vodeničar“ Saida Štete

Moderatorica promocije Biljana Handžo je prisutne upoznala sa stvaralačkim opusom Saide Štete, navodeći da je prvo počeo pisati poeziju, a nakon toga i prozu.
„Said Šteta je višestruko nagrađivan autor, a njegov roman „Vodeničar“ je knjiga puna misli kojima ćete se svako malo vraćati“ – rekla je Handžo.

Promotorica knjige bila je Jasmina Husić, profesorica bosanskog jezika, koja je ujedno bila i lektorica ove knjige.
„Ljepota Saidove književne riječi oživljava prohujala vremena, slikovite pejzaže, zavičajne motive, a sve je nadahnuto s potresnom emocijom. Predstavlja nam prirodu kao istinski prostor ljudske egzistencije. Pisac je izabrao da glavni lik njegovog romana bude okarakterisan kao moralno i poslušno dijete, a kasnije dobri i skromni čovjek, čiji je život satkan od plemenitih misli i razmišljanja. Pažljivo čitanje ovoga romana je svojevrsna uputa za lični rast i istinsku spoznaju kako živjeti život ispunjen spokojem i srećom. Roman „Vodeničar“ je umjetničko djelo koje obogaćuje naše doživljaje, proširuje spoznaje i pomaže nam da dublje osjetimo i zavolimo život“ – navela je Husić.

„dani knjige konjic 2022“: promovisan roman „vodeničar“ saida štete
Biljana Handžo i Jssmina Husić

Said Šteta je u svom obraćanju prisutnima rekao da bi volio da sa promocije krenu sa lijepim mislima, da što više potiču komunikaciju sa ljudima, jer je u današnje vrijeme prisutna otuđenost.
„Ovo je roman o dobroti, o čovjeku, o vodeničaru, koji čitav svoj život provodi držeći u jednoj ruci brašno, u drugoj vodu, znači, ono najdragocjenije što čovjeku treba, i njemu sam ja posvetio roman. Moje nastojanje kroz roman „Vodeničar“ je da vratim riječ čovjeku“ – poručio je Said Šteta.

„dani knjige konjic 2022“: promovisan roman „vodeničar“ saida štete
Said Šteta

Said Šteta, koji je rođen u Gorici, Konjic, objavio je četiri knjige: zbirku poezije “Ni šetač više nisam ulicom” 1995.godine; knjigu “Batonove priče” 2017. godine (štampana u tri izdanja, od čega jedno audio za slijepa lica); knjigu priča, kolumni i reportaža “Tragom čaja od papaje” 2017.godine i roman “Vodeničar” 2022.godine.
Ugodnoj atmosferi svojim muziciranjem su doprinijeli učenici Osnovne muzičke škole “Rezonanca” Konjic: Rijad Kadić i Ajša Alibegović na violini, te Ahmed Memić i Nihad Prevljak na gitari.

„dani knjige konjic 2022“: promovisan roman „vodeničar“ saida štete
„Dani knjige Konjic 2022“: Promovisan roman „Vodeničar“ Saida Štete

radiokonjic.ba
Foto: radiokonjic.ba
07.10.2022.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima