back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Prva osnovna škola: Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Danas je 23. april, Svjetski dan knjige i autorskih prava, koji se Odlukom UNESCO-a oblježava od 1995. godine. Širom svijeta organizovane su različite aktivnosti, a u našem gradu u Prvoj osnovnoj školi održana je radionica za učenike četvrtih i petih razreda, koji su o tajnama pisanja knjige, inspiraciji i autorskim pravima učili od dr. Melihe Hebibović, autorice četiri knjige.

“Mislim da je zbog društvenih mreža, kojima su djeca okupirana popustilo strpljenje i koncentracija pri čitanju knjiga. Naša je dužnost da vratimo vrijednost knjige i pisane riječi, ali i strpljenja djeci. Ništa se ne može porediti sa čitanjem razmišljanja nekog pisca ili pjesnika. Čitajući knjigu povremeno postajemo dio ličnosti knjige, a one postaju dio nas” – kazala je dr. Hebibović.

prva osnovna škola: obilježen svjetski dan knjige i autorskih prava

Za radiokonjic. ba govorio je još jedan pravi zaljubljenik u pisanu riječ Fatih Lavić, učenik IVb razreda, kojeg smo na klupi u dvorištu škole zatekli s njegovom omiljenom knjigom.

prva osnovna škola: obilježen svjetski dan knjige i autorskih prava
Fatih Lavić

“Dnevnik jednog smotanka” je moja omiljena knjiga. Želim se zahvaliti svojim roditeljima koji su mi kupili ovu knjigu jer je zabavna i uvijek ima šta da se radi. Volim sve serijale ove knjige jer su duhoviti, u srcu mora biti i malo humora. Svojim drugarima bih preporučio lektire Branka Ćopića i Ahmeta Hromadžića da bi naučili šta je to empatija i kad je nešto tužno, a kad sretno” – kazao je Fatih.

prva osnovna škola: obilježen svjetski dan knjige i autorskih prava

Učenici su radoznalo postavljali pitanja, a odgovori dr. Melihe Hebibović itekako će korisiti budućim piscima. Jedan od njih mogao bi biti i naš sagovornik Fatih, koji je uz podršku drugarica i drugova sa nama podijelio neke od svojih ideja.

“Godinama razmišljam o tome. Volio bih napisati svoje serijale koji bi se zvali “Fatihov dnevnik”. Htio sam napraviti i knjigu “Šareni zrakoplov” sa lijepim, tužnim i sretnim pričama”- poručio je naš mladi sagovornik Fatih.

U muzičkom dijelu programa, svoju autorsku pjesmu “Čuješ li svijete” izveo je Erol Begić, a dijelove knjiga “Dedina singerica” i “Miris misvaka u mojoj stomatoškoh praksi” dr. Melihe Hebibović pročitali su njeni unuci Davud i Ishak Mušinović.

prva osnovna škola: obilježen svjetski dan knjige i autorskih prava
Dr. Hebibović sa unucima Davudom i Ishakom Mušinović.

radiokonjic.ba

23.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima