Dr. Aida Hadžović: pacijenti se ovih dana javljaju u fazi kolabiranja

0
784

Toplotni val zahvatio je BIH, a temperature idu i do 40 stepeni celzijusa, što može negativno djelovati na zdravlje osoba s hroničnim bolestima, ali i na djecu, radi smanjene sposobnosti prilagodbe tijela na vanjsku temperaturu.

U Hitnu službu Doma zdravlja Konjic, kako nam je kazala Aida Hadžović, doktorica porodične medicine, ovih dana se uglavnom javljaju pacijenti sa komorbiditetima, hronični bolesnici, sa već uobičajenim simptomima, koji su nastali uslijed toplotne iscrpljenosti, febriciranja, u fazi kolabiranja-kazala je doktorica Hadžović. Ona savjetuje da se trebaju reducirati izlasci u terminu od 9 do 17 sati, posebno starije osobe,  i hidrirati organizam, uz unos dovoljno tekućine.

Također, pažnju trebaju obratiti i roditelji kada je u pitanju boravak djece na otvorenom u ovim vrelim ljetnim danima, jer su djeca veoma osjetljiva i lako može doći do kolapsa i gubitka elektrolitnog balansa. Piti što više tečnosti uz reduciranje dnevnih aktivnosti, kao što su treninzi i ostale aktivnosti na otvorenom-poručila je doktorica Aida Hadžović iz Hitne službe Doma zdravlja Konjic.

radiokonjic.ba

30.06.2022.