7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Fatima Kadrić: Sadržajem radnih sveski “Kreativko 2” do lakšeg i boljeg usvajanja gradiva

Kako bi se djeci olakšalo savladavanje i usvajanje školskog gradiva na njima zanimljiv način, učiteljica Fatima Kadrić koja je po zvanju profesor razredne nastave, osmislila je radnu svesku “Kreativko 2 za Moju okolinu” i radnu svesku “Kreativko 2 za Bosanski jezik i književnost i Matematiku”. Radne sveske su iz štambe izašle u mjesecu januaru tekuće godine a namjenjene su za učenike drugih razreda osnovne škole. Autorica Fatima Kadrić za radiokonjic.ba govorila je o sadržaju radnih sveski:

“Prilikom kreiranja sadržaja radni sveski, primjenjivale su se razne savremene strategije i tehnike koje kod učenika potječu razvoj kritičkog mišljenja ali i razvoj kreativnosti. Akcenat sadržaja je na čitanju, razumjevanju pročitanog, razvoju kritičkog mišljenja, komunikacijskih vještina, kreatvnosti i digitalnih vještina. Cilj mi je da se kod učenike razvija kako konvergentno tako i divergentno mišljenje i to istovremeno u procesu učenja. Na početku obje radne sveske na neki način se obraćam učenicima i dajem upute da zadatke rade onoliko koliko mogu, znaju i žele” poručila je.

fatima kadrić: sadržajem radnih sveski "kreativko 2" do lakšeg i boljeg usvajanja gradiva
Fatima Kadrić autorica radnih sveski

U radnoj svesci za Bosanski jezik i književnost i Matematiku, u dijelu koji se odnosi na matematiku, zadaci su poredani po težini s tim da su teži označeni sa zvijezdicama. Cilj je bio da se ponudi širok spektar zadataka koji će zadovoljiti mogućnosti i sposobnosti različite djece.

Kreativko 2 za Moju okolinu, osmišljen je na djeci zabavan, kreativan ali i poučan način. Cijelo vrijeme djecu kroz process proučavanja, učenja, rješavanja postavljenih zadataka u ovoj radnoj svesci vode Tamara i Faruk, dva zamišljena lika, koji pružaju početne informacije, daju smjernice i savjete.

“Radna sveska za Moju okolinu sadrži QR kodove gdje učenici gotovo svaku lekciju čiji je materijal sadržan u Kreativku 2, mogu da pogledaju i poslušaju na mom youtube kanalu gdje se mogu naći video isječci tih lekcija koje sam snimala za svoje učenike a sada su dostupni i svim drugim učenicima. Osim video lekcija, sveska sadrži i razne igre i kvizove urađenih u web alatima putem kojih učenici mogu da ponavljaju vježbe i gradivo koje su učili u školi” kazala je za radiokonjic.ba Fatima Kadrić.

Osim što učiteljima pomaže u nastavnom procesu, učenicima u savladavanju gradiva, pomenute radne sveske predstavljaju olakšanje i roditeljima.

Autorica je do sada u nekoliko gradova BiH (Sarajevo, Zenica, Visoko i Kakanj) promovisala radne sveske, a krajem prošlog mjeseca bila je i u Prvoj OŠ Konjic. Istaknula je da je zainteresovanost za radnim sveskama velika, a iste su dostupne u knjižarana Novela, uskoro i u knjižari Svijetlost. Također, mogu se naručiti putem maila [email protected] ili putem tefona 033/548/363.

Radna sveska za Bosanski jezik i književnost i Matematiku košta 15KM, a za Moju okolinu 13KM. U slučaju narudžbe deset i više kompleta, cijena radnih sveski je po 12KM.

radiokonjic.ba

14.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima