Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Javni poziv za energetski siromašna domaćinstva: 944.252 KM raspoređeno na 2.374 domaćinstva u Konjicu

Federalno ministrastvo rada i socijalne politike je u oktobru prošle godine objavilo Javni poziv za dodjelu sredstava s pozicije tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – podrška EU Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize. Po okončanju Javnog poziva i objavi konačne liste, račun Grada Konjica uplaćeno je 944.252 KM, koje su raspoređene na 2.374. domaćinstva.

Više od 64 i pol miliona maraka iznosi finansijska podrška Europske unije Bosni i Hercegovini  u cilju ublažavanja negativnog socioekonomskog utjecaja energetske krize. Procjena Ministarstva rada i socijalne politike bila je da će iznos biti raspoređen na oko 109 hiljada domaćinstava, međutim na konačnoj listi, nakon unesenih prigovora na preliminarnu listu ukupno je 154.779 domaćinstava koja su ispunila kriterije definisane Javnim pozivom.

Podsjećamo, koje kategorije su imale pravo aplicirati.

javni poziv za energetski siromašna domaćinstva: 944.252 km raspoređeno na 2.374 domaćinstva u konjicu
Javni poziv za energetski siromašna domaćinstva: 944.252 KM raspoređeno na 2.374 domaćinstva u Konjicu

U Konjicu je bilo ukupno 3.018, prijava,  od čega 644 nisu zadovoljile kriterije Javnog poziva, pa su tako 2.374. domaćinstva u Konjicu ostvarila pravo na pomoć, evo kojih kategorija je bilo najviše.

“Kada govorimo o kategorijama, najviše prijava je bilo iz  treće kategorije 2.005 prijava, zatim iz druge kategorije 303 prijave, u prvoj kategoriji  zabilježene su 53, a u četvrtoj 13 prijava, dakle ukupno 2.374 domaćinstva su zadovoljila kriterije i primila ovu pomoć” – kazao je pomoćnik gradonačelnika u Službi za pitanja boraca, invalida izbjegla i raseljena lica i socijalnu zaštitu, Edin Mujak.

Nakon zatvaranja javnog poziva 10. novembra i objave konačne liste domaćinstava koja su ostvarila pravo na pomoć, započeo je proces transfera novca od strane  resornog ministarstva ka jedinicama lokalne samouprave, a zatim ka krajnjim korisnicma. Pojedinačni iznosi predviđeni po kategorijama iznosili su 364, 25 KM za penzionere, te po  579,76  KM po domaćinstvu za ostale tri kategorije, pojašnjava Mujak.

“27. decembra, prošle godine, resorno ministrastvo je prebacilo sredstva ka jedinicama lokalne samouprave, pa tako i prema Gradu Konjicu, a već 28. decembra, Gradska uprava Konjic je prebacila ta sredstava bankama, a one dalje krajnjim korisnicima. Kada govorimo o ukupnim sredstvima koja su prebačena na budžet Grada, ona iznose 944.252 KM. “

Zadatak Službe za pitanja boraca, invalida izbjegla i raseljena lica i socijalnu zaštitu Grada Konjica, bio je unijeti generalne podatke svake osobe koja aplicira po ovom javnom pozivu u aplikaciju koju je Ministarstva rada i socijalne politike FBiH dostavilo. Pomoćnik gradonačenika u pomenutoj službi, Edin Mujak, zahvalio je svima koju su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

radiokonjic.ba

10.01.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima