back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Konjic: AJB DOC Film Festival održava se od 09.-12. septembra

Na ovogodišnjem 6. izdanju AJB DOC-a bit će prikazana premijera četiri dokumentarca

6. izdanje AJB DOC Film Festivala ove godine održava se od 9. do 12. septembra. NU Konjic ove godine za razliku od prethodnih, premijerno prikazuje ostvarenja domaćih autora. U sklopu programa “AJB prikazuje” bit će prikazani filmovi “Svako ima svoj Everest”, “Nasljeđe Daytona: BiH – krhki mir”, “Braća Musemić” i “Istražitelj”. Premijere filmova istovremeno će se prikazivati u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu i u NU Konjic.

Govoreći o ovogodišnjem izdanju AJB DOC Film Festivala, direktor NU Konjic Benjamin Mušinović za radiokonjic.ba je između ostaloga poručio:

“Sretni smo zbog činjenice da smo dio ove svjetske mreže, da će Konjic biti središte najboljih, istinitih i angažiranih priča koje dominantno imaju potrebu da glasno progovore o našem ćutanju i da iskažu pravo za pravdu i pravo svakog čovjeka. Velika je stvar da se naša kulturna scena u Konjicu internacionalizira u pogledu svih vijesti o ovim premijerama i činjenici da Al Jazeera Balkans promoviše sve aktivnosti koje se realizuju u našem gradu, a konjička publika to i zaslužuje”.

Četiri dokumentarna filma, koje je Al Jazeera Balkans producirala, kooproducirala ili naručila, bit će prikazana u okviru netakmičarske selekcije “AJB Prikazuje” na šestom AJB DOC Film Festivalu. U subotu 9.septembra, u 19:30 sati premijerno će biti prikazan film “Svako ima svoj Everest”, koji prati uspon bosanskohercegovačkog alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest.

“Svi ljubitelji planinarstva i alpinizma imaju priliku uživati u onome što je najveći nivo i što je san svakog alpiniste a to je osvajanje Mount Everest-a. O fenomenu dosezanja vrhova i usponu govore njegovi prijatelji i kolege koje dijele istu strast za alpinizmom i visokim planinama. Ovo je jedna istinita priča odnosno iskustvo Tome Cvitanušića” izjavio je Mušinović.

U nedjelju, 10. septembra konjička publika će moći odgledati međunarodnu premijeru filma Nasljeđe Daytona: BiH – krhki mir francuskog reditelja Pierre-Oliviera Françoisa. Film nudi informativnu analizu aktuelne krize, koja obuhvata secesionistička iskušenja, široko rasprostranjenu korupciju i strana uplitanja.

“Osnovni motiv, moto Fesivala ove godine je govor o pravima, o ljudima sa margine koji su ugroženi i ovaj dokumentarac bavi se složenim nasljeđem Dejtonskog mirovnog sporazuma i daje detaljnu i alarmantnu procjenu trenutne geopolitičke situacije” poručio je za radiokonjic.ba Benjamin Mušinović.

Svjetska premijera filma Braća Musemić bit će upriličena u ponedjeljak, 11. septembra. Edin Isanović i Nihad Ušanović u ovom filmu donose priču o braći Vahidinu i Husrefu Musemiću, golgeterima i legendama FK Sarajevo koji su s tim klubom osvojili naslov prvaka Jugoslavije. Ovo je priča i o njihovom djetinjstvu na obalama Drine i Janje, talentu, posvećenosti uspjehu te Semberiji, inspiraciji, ali najviše o ljubavi prema nogometu.

Posljednjeg dana šestog AJB DOC-a, bit će prikazana regionalna premijera filma “Istražitelj” Viktora Portela koji je dokumentovao priču češkog istražitelja Vladimira Dzure, koji je tokom rada za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinilaca etničkog čišćenja.

Ovim filmom, Portel gledatelje vodi kroz metaforičko, ali i vrlo realistično putovanje kroz mjesta Dzurinih istraga u bivšoj Jugoslaviji i upoznaje ih sa preživjelim svjedocima etnički motivisanih zločina.

Benjamin Mušinović, direktor NU Konjic poziva Konjičane, ljubitelje dokumentaraca domaće produkcije, da proprate program ovogodišnjeg 6.AJB DOC Film Festivala čije će projekcije premijerno biti prikazane od subote do utorka u Kino sali NU Konjic u 19:30h. Ulaz je slobodan.

konjic: ajb doc film festival održava se od 09.-12. septembra
Konjic: AJB DOC Film Festival održava se od 09.-12. septembra

radiokonjic.ba

jasmina@radiokonjic.ba

07.09.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima