back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Konjic: Otvorena izložba “1. mart – Dan nezavisnosti BiH”

Današnjom izložbom u Galeriji NU Konjic pod nazivom “1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine” u Konjicu su počele aktivnosti na obilježavanju 1.marta, Dana nezavisnosti BiH i 3.marta, Dana oslobođenja Konjica od fašizma. Riječ je o izložbi koja sadrži 200 članaka iz fundusa Arhiva Federacije Bosne i Hercegovini, koji je uz Grad Konjic, Bošnjačku zajednicu kulture “Preporod” i Narodni univerzitet Konjic organizator ove izložbe.

Ova vrijedna izložba, sastoji se od novinskih članaka i fotografija iz Oslobođenja, Nove Bosne, Politike, Borbe i Službenog lista koji su povezani sa Referendumom o nezavisnosti BiH, održanim 29. februara i 1. marta 1992. godine, a dio su fundusa Arhiva FBiH.  Izložbu “1. mart- Dan nezavisnosti” svečano je otvorio naš uvaženi sugrađanin, 96-godišnji Ibro Tulić, kao jedan od Konjičana koji su učestvovali na Referendumu, i tom prilikom učenicma Prve osnovne škole Konjic, ali i  svim prisutnim  poručio da domovinu vole, čuvaju i poštuju.

konjic: otvorena izložba “1. mart – dan nezavisnosti bih”
Gosp. Ibro Tulić

Kako je za radiokonjic.ba kazao direktor Arhiva FBiH, Hajrudin Ćuprija, ova izložba je edukativnog karaktera, a neki od predstavljenih naslova, aktuelni su i danas i nose snažne poruke o tome kako je država BiH izborila svoju nezavisnost, koliko je važno imati svoju  državu, zastavu i himnu, ali i kako se odnositi prema njoj.

“Nemaju svi učenici u BiH, mogućnost da izučavaju šta se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. godine, upravo ovakvim izložbama i vannastavnim aktivnostima, treba popunjavati te praznine. Posebno mi je drago što su učenici iz Prve osnovne škole Konjic  posjetili ovu izložbu, već 28. februara ćemo izložbu predstaviti i učenicima Osnovne škole “Zalik” u Mostaru. Važno da je da znaju kroz šta je država BiH prošla na putu do nezavisnosti. Jedan od naslova, koji ću izdvojiti je “Nema odstupanja od cjelovite Bosne i Hercegovine” kao poruku svim silama koje i danas, na neki način,  udaraju na cjelovitost BiH u pokušaju da je podijele na tri dijela, da je to nemoguće. Bosna i Hercegovina je multetnička, multikulturalna, multireligiozna država i nadamo se ćemo ovim i sličnim projektima pobuditi ljubav mlađih generacija prema vlasititoj domovini” kazao je Ćuprija.

Izložba kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić održana je na poziv Gradske uprave Konjic i ozvaničila je početak obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH i 3. marta, Dana oslobođenja Konjica od fašizma.

konjic: otvorena izložba “1. mart – dan nezavisnosti bih”
Gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić, Gosp. Ibro Tulić i direktor Arhiva FBiH Hajrudin Ćuprija.

Poslušajte šta su neke od učenica Prve Osnovne škole Konjic, kazale nakon izložbe:

Izložbu “1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine” Arhiva FBiH,  kao jedan od projekata ove institucije realiziran u cilju njegovanja kulture sjećanja, možete pogledati i naredne sedmice u Galeriji NU Konjic.

konjic: otvorena izložba “1. mart – dan nezavisnosti bih”
Konjic: Otvorena izložba “1. mart – Dan nezavisnosti BiH”

radiokonjic.ba

22.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima