back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Održan 15. tradicionalni pohod na Kobačevo

U nedjelju, 24.jula 2022.godine, je održan 15. tradicionalni pohod Kobačevo 2022., u MZ Glavatičevo, u sklopu kojeg su učesnici ovog događaja evocirali uspomene na šehide s ovoga područja i BiH.                    

Lokacija koju su posjetili učesnici pohoda je mjesto pogibije Ibre Hebibovića, koji je poginuo 1993.godine.

„Petnaest godina obilazimo ovo mjesto, prisjetimo se r. Ibre i svih župskih šehida, ali i šehida BiH, poklonimo im jasin i proučimo Fatihu“ – izjavio je za Radio Konjic predsjednik MZ Glavatičevo, Emin Hebibović, koji dodaje da u pohodu učestvuju i mlađi i stariji, koji idu pješke, stazama približno onima koje su se koristile u ratnom vremenu.

održan 15. tradicionalni pohod na kobačevo
Održan 15. tradicionalni pohod na Kobačevo

Hebibović je pojasnio da je Kobačevo plato u centru i razmeđu Crvnja, Veleža i Prenja, i da se nalazi između Tjemena i Ratkamena.

Na Kobačevo se može doći jedino preko Boračkog jezera i Boraka, rekao je Emin Hebibović, naglašavajući da posljednjih godina pokušavaju da naprave put iz Glavatičeva do platoa. 

„Tu je glavnina imanja stanovnika sa lijeve obale Neretve. To su manja imanja u nizinama, koja su mještani u prošlosti uvijek koristili za proizvodnju stočne hrane, krompira i ostaloga, koja smo nastojali da povežemo putnom komunikacijom, a etapno je nešto rađeno. Prošle godine, prije nevremena, je urađena jedna dionica djelimično, tako da smo se dobro približili tom platou, ali očekujemo u narednom periodu da će se to nastaviti i da to konačno spojimo“ – izjavio je Hebibović za Radio Konjic.

održan 15. tradicionalni pohod na kobačevo
Održan 15. tradicionalni pohod na Kobačevo

Put sadašnjom komunikacijom, zbog visokih cijena nafte i velike udaljenosti, nije rentabilan za bavljenje poljoprivredom, tako da ljudi radije uzmu drugu, bližu zemlju pod zakup, nego da rade svoje, zaključio je predsjednik MZ Glavatičevo Emin Hebibović. 

radiokonjic.ba

foto: Emin Hebibović

25. 07. 2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]