3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

“Sijaset” predstavlja BiH na Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta u Hrvatskoj

Rame uz rame sa najboljim amaterskim pozorištima sa područja...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

Podignuta optužnica protiv Emila Demira / Učestvovao u brutalnom premlaćivanju starca u Sarajevu: Pobjegao u Ukrajinu, uhapšen u Moldaviji

Tužilaštvo u Sarajevu zaključilo je istragu i podiglo optužnicu protiv Emila Demira, koji je četiri godine bio u bjekstvu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica. Demir, koji je iz Republike Moldavije izručen BiH i nakon ekstradicionog pritvora smješten u KPZ Sarajevo, optužen je za razbojništvo i nanošenje lakših povreda.

Bježi u Ukrajinu

Optužen je da je 5. maja 2018. godine na području općine Novo Sarajevo napao slikara Elvisa Hodžića, koji se nalazio u kući Ćazima Gašija (86), zajedno sa Jasminkom Hetom, koja je ranije osuđena na devet i pola godine zatvora. Tada su Heto i Demir ušli u prostoriju u kojoj se nalazio Gaši i zamolili ga da mu preda pištolj, novac i zlato. Gaši to nije htio, pa su ga Demir i Heto fizički napali, “udarajući ga stisnutim šakama po glavi i tijelu”. Potom su mu ruke na leđima vezali stolnjakom, a potom ga 35 puta uboli šrafcigerom.

– Optuženi je mehaničkim alatom napao G. Ć. desetine udaraca, uboda i posekotina, u predelu glave i tela, nakon čega su izvršili pretresanje stvari u prizemlju i na spratu pomenute kuće, pri čemu su oduzeli i prisvojili novac i određene stvari koje su pronašli, nakon iz koje su pobjegli, navodi se u optužnici.

Optužnica je podignuta četiri godine nakon događaja


Gaši je, kako je Oslobođenje ranije pisalo, nekoliko dana kasnije preminuo od posljedica ove torture. Policija je dugo tragala za počiniocima jer se beskućnik Heto krio u napuštenim kućama, a nakon toga Demir je sa suprugom pobjegao u Ukrajinu, a potom u Moldaviju, gdje je uhapšen nakon četiri godine bjekstva.

Postupajući tužilac predložio je sudu saslušanje deset svjedoka, pet vještaka i izvođenje više od 50 materijalnih dokaza. Uz optužnicu je dostavljen prijedlog da se optuženom produži mjera pritvora, jer i dalje postoje opšti i posebni uslovi zbog kojih je određen pritvor, rečeno nam je u Tužilaštvu KS.

PROČITAJ:   Jedna osoba poginula, 25 povrijeđeno u prevrtanju autobusa kod Leskovca

Fatalna posledica

Inače, Heto je osuđen na devet godina zbog razbojništva sa smrtnim posljedicama, a za napad na slikara osam mjeseci, a osuđen je na jedinstvenu kaznu od devet godina i šest mjeseci. Presuda je donesena nakon što je Heto priznao da je počinio zločin. Prethodno su Heto i njegov branilac Omar Mehmedbašić pokušali da se dogovore sa Tužilaštvom, ali se postupajući tužilac nije složio sa visinom kazne koju je tražila odbrana.

www.oslobodjenje.ba

Možda vas zanima