Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Pravoslavni vjernici sutra obilježavaju Badnji dan

Pravoslavni vjernici će u subotu, dočekati 40 dan Božićnog posta, 6. januar, odnosno Badnji dan. Kako će ovaj dan početi u domovima pravoslavnih vjernika pojašnjava paroh konjički Branimir Borovčanin.


“Taj dan je poseban u našem narodu i duboko urezan u našoj historiji. Na Badnje jutro, dakle prije svitanja, domaćin ili neko od mlađih članova porodice zajedno idu da uberu mlado hrastovo drvo, koje simbolizira ona drva koja su pastiri donijeli kako bi u pećini ugrijali, tek rođenog, Bogomladenca Hrista. Evo, do danas je ostao taj običaj da domaćini donose badnjak i naslanjaju ga na kuću, a na Badnje večer ga unose i okupljaju se oko posne trpeze. “

pravoslavni vjernici sutra obilježavaju badnji dan
Pravoslavni vjernici sutra obilježavaju Badnji dan

U subotu, 6. januara, povodom nastupajućeg praznika Božića počinju i aktivnosti na konjičkoj parohiji.


“Aktivnosti počinju Svetom liturgijom u Hramu Sv. proroka Zaharije i pravedne Jelisavete u Jablanici, u 09:00 h. Nastavljamo u 23:00, sa nalaganjem badnjaka, a u ponoć Svetom liturgijom ćemo sa našim parohijanima, zajedno dočekati praznik Božića.”


Prema vjerovanju i običaju, Božić se smatra vedrim porodičnim i najradosnijim kršćanskim praznikom koji se slavi tri dana. Običaj je da se na Božić, umjesto uobičajenog pozdrava, vjernici pozdravljaju sa “Hristos se rodi” i “Vaistinu se rodi.”

radiokonjic.ba

05.01.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima