21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Projekt „Građanin“: učenici III razreda o problemu kladionica i kockanja u gradu Konjicu

Poražavajuća je činjenica da su Konjičani u kladionice u protekloj godini uplatili cca 17 miliona KM što je skoro jedan cijeli budžet Grada Konjica

Redakciji radio Konjica obratili su se učenici III razreda Matematičko-informatičke gimnazije, koji u sklopu predmeta Demokratija sa profesorom Harisom Hadžizukićem rade na Projektu „Građanin“. Govore o problemu kladionica, a u njihovom dopisu je između ostalog navedeno:

„ Poražavajuća je činjenica da su Konjičani u kladionice u protekloj godini uplatili cca 17 miliona KM što je skoro jedan cijeli budžet Grada Konjica. Kladionice u Konjicu su na vidno manjoj udaljenosti od 100 m od obrazovnih institucija i vjerskih objekata što je kršenje Zakona o igrama na  sreću Federacije BiH. Kršenje ovog zakona je i klađenje maloljetnika.

U svrhu našeg istraživanja željeli smo vidjeti da li se poštuje ovaj zakon. Ishod je da je maloljetna osoba uspješno uplatila tiket u kladionici.

Također, sada postoje novi oblici online kladjenja. X bonovi koje kupuju građani svih starosti mogu se pronaći na trafikama i u prodavnicama. Naš projekat je još uvijek u fazi istraživanja i izrade.

Potrebne mjere koje razmatramo su: izmjena odredbe o komunalnoj taksi Grada, jasnije definiranje zakona o udaljenosti kladionica od vjerskih objekata i obrazovnih institucija na lokalnom nivou, u skladu sa Zakonom o igrama na sreću Federacije BiH, usmjeravanje prihoda od poreza kladionica ka razvoju kulture, sporta, nauke te edukacijama o ovisnosti o klađenju.

Zasad imamo podatke i podršku od Centra za socijalni rad, pojedinih političkih stranaka, MUP-a Konjic, vjerskih institucija, pedagoško-psihološke službe Srednje škole Konjic i Centra za mentalno zdravlje. Također, obavili smo i razgovor sa gradonačelnikom Grada Konjica i političkim partijama koje imaju vijećnike u Gradskom Vijeću. U predstojećem periodu planiramo posjetiti preostale političke stranke i organizacije civilnog društva.“

projekt „građanin“: učenici iii razreda o problemu kladionica i kockanja u gradu konjicu
Projekt „Građanin“: učenici III razreda o problemu kladionica i kockanja u gradu Konjicu

Učenici III razreda Matematičko-informatičke gimnazije

radiokonjic.ba

07.04.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima