Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

U 2023.godini 250 osoba oboljelo od zaraznih bolesti na području Konjica

Podaci HES Doma zdravlja Konjic

Sto se tiče zaraznih oboljenja tokom prošle godine najviše registrovanih slučajeva je bilo zbog varičela ili pljuskavica čiji porast je posebno evidentan u posljednja tri mjeseca, zatim Covida ali sa blažom kliničkom slikom, a bilo je oboljelih i od herpes zostera, skabisa, enterokolitisa i erizipela.

Prema podacima Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Konjic, evidentirano je 250 osoba oboljelih od zaraznih bolesti tokom  2023.godine poručila je Prim.Dr. Armina Lazarević, šefica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Konjic:

u 2023.godini 250 osoba oboljelo od zaraznih bolesti na području konjica
Prim.Dr. Armina Lazarević, šefica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Konjic

                „Zabilježili smo 186 oboljelih od varicella, od Covida 41 osoba i to su bili sporadični slučajevi oboljelih sa blagom kliničkom slikom, testirani kućnim testom. Osim Varicella i Covida bilježimo i oboljele od herpesa, skabijesa, enterokolitisa i erizipela, tako da smo u prošloj godini evidentirali 250 oboljelih od zaraznih bolesti.“

u 2023.godini 250 osoba oboljelo od zaraznih bolesti na području konjica

Od oktobra 2023.do januara 2024. 186 slučajeva oboljelih od varicella

Osim oboljelih od zaraznih bolesti, HES Doma zdravlja od druge polovine novembra bilježi i nagli skok oboljelih, kako od akutnih respiratornih infekcija, tako i od bolesti sličnih gripi, a posljednjih  nekoliko dana bilježi se i veći broj djece sa febrilnim stanjima.

„Na osnovu kazivanja dežurnih ljekara iz dežurstava tokom novogodišnjih slobodnih dana, bio je veliki broj djece sa febrilnim stanjima. najčešće se to pripisuje virusnim infekcijama gdje dominira kašalj. Pokušala sam saznati od kolega sa mikrobiologije iz Mostara da li su izolovali uzročnika i ne možemo znati još uvijek koji je to uzročnik koji dovodi pogotovo do ovog upornog dugotrajnog kašlja kako kod djece, tako i kod starije populacije“ poručila je Prim.Dr. Armina Lazarević.

Preporuka epidemiologa je da se posebna pažnja posveti higijeni, i tijela i prostora u kojem se boravi. Često pranje ruka, ispiranje usne i nosne šupljine, ne boraviti u istoj odjeći u kući i vani ili u školi, obdaništu ili na radnom mjestu, često prozračivanje prostorija, korištene maramice ne vraćati u džepove ili tašne, ukoliko djeca koriste cucle – redovno ih prati, ne piti iz istih čaša ne jesti iz istih posuda naročito ukoliko neko od ukućana pokazuje znake nekog virusnog oboljenja.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima