back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Velika čast Mi Je što Se Moje Ime Našlo Pored Amela Tuke

Atletski savez Bosne i Hercegovine je nedavno proglasio najbolje natjecatelje u pojedinačnoj konkurenciji, a pored neprikosnovenog Amela Tuke u ženskoj kategoriji je priznanje za najbolju atletičarku 2021. godine otišlo u ruke Hadžićanke Alme Hrnjić (rođena 7. rujna 1997. godine).

Potvrda za trud

Alma je trkačica na srednje i duge pruge koja je u 2021. godini bila prvakinja države na 1.500m, 3.000m i 10.000m. Ipak njen najveći uspjeh u prošloj sezoni je brončana medalja na Balkanskom prvenstvu na 3.000m u Smederevu (Srbija). Osim spomenutog priznanja ASBiH, Alma je ranije izabrana i za najbolju atletičarku Županije Sarajevo te najbolju sportašicu Općine Hadžići. Uz to je dobila i priznanje od Vlade FBiH za postignute vrhunske rezultate u 2021. godini.

 – Lijepo je dobiti potvrdu za uloženi trud, pogotovo za atletičarku godine od ASBiH. Bio je to nevjerojatan osjećaj, velika čast mi je što se moje ime našlo pored Amela Tuke. Nisam baš mislila da će mi se to dogoditi jer je bilo još atletičarki s vrlo dobrim rezultatima. To je moje najveće priznanje dosad, kazala je Alma Hrnjić.

Priznanje je stiglo i od brenda Visit Sarajevo čiji je postala ambasador.

 – Zahvaljujem im se za veliku podršku koju imam od njih, a također i Garminu te Općini Hadžići za sve što mi pružaju.

Utjecaj Konde

Alma Hrnjić je u djetinjstvu pet godina trenirala košarku, dok se atletikom bavi od 2016. godine.

 – Kad sam počela trebalo mi je godinu i pol dana da se naviknem da se u atletskom treningu prolazi kroz jako velike napore, govori Alma i dodaje da joj je puno pomogla činjenica što je za trenera imala Seada Kondu, legendu bh. atletike.

 – Mislim da ne mogu imati boljeg trenera od Seada Konde koji je puno utjecao na to da se bavim atletikom. Puno je pričao samnom, objašnjavao mi, imao je dobar pristup i mnogo je zaslužan za sve što sam postigla i što sam i dalje u atletici. Zahvalna sam što me je motivirao da treniram atletiku, kazala je Alma.

Alma je počela kao članica AK Novi Grad Sarajevo, a od prije godinu dana je dio trkačkog tima CR387 Sarajevo. Osim stadionske atletike nastupa redovito na uličnim utrkama u BiH i regiji, gdje je dosta uvjerljiva pa je ove godine pobijedila u osam utrka iz osam nastupa.

 – Trenutno najdraže discipline su mi 3.000m i 5.000m. Nisu previše kratke, ni duge. Tu se osjećam najsigurnije, ističe Alma.

Sudjelovala je prošle godine i na Europskom timskom prvenstvu na Cipru, a kao posebne spominje sve utrke za reprezentaciju. Među njima je ipak njeno najdraže ostvarenje svakako balkanska bronca iz Smedereva prošle godine.

 – Nisam mislila da će se to dogoditi jer tu ipak bude jaka konkurencija. Ta mi je utrka najviše značila. Ipak se malo atletičara može pohvaliti da ima balkansku medalju. To će mi uvijek ostati urezano u sjećanje, zaključila je Alma Hrnjić.

Ciljevi i ambicije

Pred njom je još dosta godina u sportu, a samim tim i niz želja, ambicija i snova.

 – Voljela bih kad bi u sljedećih pet godina oborila neki državni rekord i da odem na neko veće natjecanje. Ipak najbitnije mi je da imam lijepe uspomene, a zasad imam samo prelijepe i zahvalna sam što sam u ovom sportu, izjavila je Hadžićanka.

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]

The post ALMA HRNJIĆ, BH. ATLETIČARKA GODINE: Velika čast mi je što se moje ime našlo pored Amela Tuke appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima