back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Premijerka HNK-a Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović posjetili Konjic

Danas su premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik...

Velika sedmica: katolički vjernici se pripremaju za obilježavanje i proslavu Uskrsa

Dani u Velikoj sedmici vrijeme su kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događanja u njemu

Katolički vjernici pripremaju se za veliki blagdan Uskrs. Dan na koji se slavi svetkovina Uskrsa računa se 40 dana od Pepelnice, a to vrijeme se naziva Korizmom. Tokom Velike sedmice ili Sedmice Muke Gospodnje koja počinje Cvjetnicom, najčešće ujutro na Veliki četvrtak, održava se misa posvete ulja a uvečer na Veliki četvrtak obilježava se sjećanje na Posljednju večeru.

Danas, na Veliki petak obilježava se sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu. Sutra, Velika subota dan je tišine do Vazmenoga bdijenja.  Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom, Velika subota čini Vazmeno trodnevlje. To je dan tišine i molitve. Na Veliku Subotu se u molitvi i postu razmišlja o Isusovoj muci i smrti. U subotu će u 20 sati biti održano Vazmeno bdijenje.

Na Uskrs se slavi Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrću. O tome je za Radio Konjic govorio gvardijan Franjevačkog samostana u Konjicu fra Ferdo Boban:

“Velika seedmica koja je počela Cvjetnicom u nedjelju 02. aprila nastavlja se do Uskrsa u nedjelju. Na dan samog Uskrsa svete mise će se održati u 8 i u 11 sati. U 8 sati za one koji će kasnije biti zauzeti pripremom ručka i dočekom gostiju, a svečano misno slavlje imamo u 11 sati. Tada napunimo crkvu i moleći se Bogu, molimo da i nas uvede u svoje Kraljevstvo, jer je samim svojim uskrsnućem pobijedio smrt i nama dao nadu da ćemo i mi zajedno s Njim uskrsnuti ako budemo izvršavali ono što On od nas traži“

Gvardijan Franjevačkog samostana, fra Ferdo Boban je uputio i čestitku povodom Uskrsa:

                „Svojim vjernicima, svima, na poseban način bolesnima i nemoćnima, onima koji su širom svijeta i nisu mogli biti s nama za vrijeme Uskrsa, iskreno od fra Drage Vujevića i mene osobno, želim sretan i blagoslovljen Uskrs. “

07.04.2023.

radiokonjic.ba

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima