-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka

Svake godine Direkcija za ceste HNK potpisuje sporazume sa firmama koje su zadužene za zimsko održavanje puteva. Za područje Konjica potpisani su okvirni sporazumi i pojedinačni ugovori sa tri firme, a vrijednost ugovora za puteve na području Konjica je oko 300 hiljada maraka. Dodatnih 146 hiljada odobreno je za puteve koji pripadaju Mostaru i Prozoru.

Direktor Uprave za ceste HNK Kemal Šoljić, za Radio Konjic je pojasnio koje firme su ugovorom obavezane održavati regionalne ceste na području Konjica, te izjavio:

                “Za regionalni put Konjic – Borci – Boračko jezero – Glavatičevo prema Kalinoviku održavanje vrši firma PBP iz Konjica. Osim toga, oni održavaju i regionalni put Ostrožac-Kragulja , te dio regionalnog puta Prozor – Konjic, od Drecelja desnom obalom Jablaničkog jezera do Buturović Polja.

Firma HP Investing iz Mostara vrši održavanje puta od Boraka prema Rujištu i Potocima, dok firma Đogić iz Prozora vrši održavanje dijela regionalnog  puta Prozor – Konjic na dionici Kalovljakova Luka, Milaševica – Prozor. Ukupna vrijednost ovih sporazuma za održavanje regionalnih puteva na području Konjica je 300 hiljada maraka. ”

zimsko održavanje puteva na području konjica
Dio regionalnog puta prema Borcima, foto arhiv Radio Konjic (2016.)

Ugovorima koji su podijeljeni na LOT-ove su osigurana i sredstva od oko 146 hiljada maraka za puteve koji pripadaju Mostaru i Prozoru, pojasnio je direktor Šoljić te dodao:

“Vrijednost za održavanje puta Ostrožac – Ljeskovik je 122 hiljade maraka (firma PBP iz Konjica), za dionicu od Drecelja do Konjica zajedno sa dionicom Konjic-Borci-Bjelimići  osiguran je iznos od 118 hiljada maraka. Za ugovor sa firmom Đogić odnosno puteve koje održava ta firma odobrene su 122 hiljade s tim što se iznos osim na puteve s konjičkog područja  odnosi i na dio  puteva na području Prozora. Firmi HP investing su za održavanje puta Borci-Ćesin prema Potocima odobrene 84 hiljade maraka, i tu se dio odnosi na puteve koji pripadaju Konjicu i  Mostaru..”

Pojašnjavajući šta zimsko održavanje podrazumijeva, i šta su firme sa kojima je zaključen ugovor dužne osiguravati, gdin Šoljić kaže:

                “To podrazumijeva čišćenje, posipanje i preventivno posipanje sa soli i abrazivnim materijalom, zatim obilježavanje sa motkama koje služe kao orjentir pri velikim snježnim padavinama i nanosima, čišćenje snijega, kresanje grana i šiblja, čišćenje svega onoga što se nalazi na kolovozu kako bi vozači mogli nesmetano koristiti put za svoje potrebe ”

zimsko održavanje puteva na području konjica
Raskrsnica u Koloniji, odvajanje prema regionalnom putu R-435, foto arhiv radio Konjic (2019.)

U slučaju izrazito velikih padavina, a naročito u slučaju proglašenja stanja elementarne nepogode, osim firmi sa kojima je sklopljen ugovor o održavanju, lokalna zajednica može angažovati i dodatne pravne subjekte koji će puteve što prije osposobiti, a to ide na teret lokalne zajednice. Isto tako, važno je spomenuti da su firme koje su izabrane na javnom nadmetanju dužne učiniti sve kako se ne bi desila blokada pteva, a tu se prije svega misli na preventivno djelovanje odnosno posipanje materijalom koji će spriječiti stvaranje leda na cesti, o čemu gdin Šoljić kaže:

                “Njihova obaveza je da to urade, ali nekad se desi da ne mogu sve to stići ali nije bilo većih problema do sada pa se nadam da će tako biti i u budućem peiodu. U slučaju da ne mogu sve stići, onda intervenišu lokalne samouprave sa sredstvima što se do sada nekoliko puta dešavalo, i tada je obaveza svih nivoa vlasti da se uključe kako bi se glavne saobraćajnice, a to su magistralni i regionalni putevi očistili.”

Uprava za ceste u svakom trenutku može kontrolisati kretanje mehanizacije u vlasništvu firme sa kojom je potpisan ugovor o održavanju puteva.

                “Firme koje rade za nas imaju ugrađene GPS sisteme zahvaljujući kojem naš nadzor koji prati sisteme može u svakom trenutku znati gdje se koja mašina nalazi, koliko je korištena pa se i obračun i plaćanje vrši na taj način, dok jedinice lokalne samouprave to regulišu na svoj način odnosno način definiran ugovorom ” pojasnio je Šoljić.

Iz Uprave za ceste HNK pozivaju građane, vozače, da ukoliko primjete neočišćen ili neprohodan regionalni put, dionicu za koju je sklopljen ugovor o zimskom održavanju, da o tome osim policijske uprave obavijeste Direkciju za ceste ili direktno firmu zaduženu za održavanje, a u slučaju našeg grada to su PBP iz Konjica, HP iz Mostara i firma Đogić iz Prozora.

radiokonjic.ba

30.11.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima