back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Akcijom Adija Husića očišćena plaža na kojoj su nesavjesni kupači ostavili smeće                          

akcijom adija husića očišćena plaža na kojoj su nesavjesni kupači ostavili smeće                          

Spas od vrućina tokom ljetnih mjeseci Konjičani, osim bazena traže i na obližnjim kupalištima, ali i manjim, izolovanim plažama. Nažalost sve češća je slika kako upravo na tim plažama nesavjesni kupači ostavljaju smeće gdje stignu. Jedina pozitivna stvar je što postoje građani poput Adija Husića koji je ne tako davno na jednom kupalištu na Neretvi zasukao rukave i očistio svo smeće kojeg su nesavjesni kupači razbacali po pjeskovitoj plaži. O nedavnoj akciji Adi je za portal radiokonjic.ba kazao:

“Ovaj trend ostavljanja bacanja razne vrste otpada, pogotovo staklene ambalaže na obalama naše rijeke, aktivan je unazad već godinama, što je vidljivo svima nama koji upražnjavamo njene ljepote. Nije bilo potrebno neko ranije znanje da bi se ta ne tako mala količina očistila. To je jednostavno ta kultura življenja, predmet koji se nekada učio u Osnovnoj školi . Ovakav tip pojave nesavjesnih pojedinaca nije prisutan samo kod nas, često smo svjedoci objava kako tipa ronioci izvuku  po 70 vreća iz Prokoškog jezera, Boračkog jezera. Sa planina planinari stalno apeluju da se ne ostavlja smeće, prave se razne akcije, ekoloških udruženja i organizacija za očuvanje prirode, ali sistemskog rješenja nikakvog nema”, kazao je Husić.

akcijom adija husića očišćena plaža na kojoj su nesavjesni kupači ostavili smeće                          
Akcijom Adija Husića očišćena plaža na kojoj su nesavjesni kupači ostavili smeće                          

Osim što je ovakvim prizorom narušena ljepota kupališta, nesavjesnim odlaganjem smeća polako se uništava biljni i životinjski svijet mišljenja je Adi a nada se kako će nesavjesni pojedinci prestati sa ovakvim ponašanjem.

“Meni ovo iskreno kao ljubitelju prirode, ljubitelju brdskog biciklizma, ribolovcu, kupaču, na kraju krajeva stanovniku ovog grada stvarno, nikad neće biti jasna svijest ovih pojedinaca. Oni makar jednu negativnu posljedicu da shvate ne bi im stvarno na um palo da čine ovakvu katastrofu. Kao prvo ono i osnovno uništava se flora i fauna rijeke, narušava se njen prirodni balans, vizuelni izgled. Narušava se zdravlje ljudi , sigurnost nekog kupača koji može da se ozbiljno povrijedi . A na kraju krajeva svjesni smo da Neretva kad nadođe nabuja sve to sapere, pa se svi čudimo kako u Koloniji ima onoliko smeća od kojeg se širi neugodan miris”.

Apeluje na građane i građanke da više brinu o otpadu i čistoći rijeka, koje su naše najveće prirodno bogatstvo, a nada se da će se naći i neko sistemsko rješenje.

“Smatram stvarno da postoji neko zakonsko rješenje da bi se to moglo spriječiti na malo višim nivoima, da se uvede neka eko policija u sklopu nekih preduzeća ili eventualno grada koja će imati neke veće ovlasti u sprječavanju i  činjenju ovakvih dijela. Ja ono što mogu kao pojedinac činit ću i raditi što je u mojoj moći kako bi samo u nekoj mjeri sačuvao ono što samo rijetki imaju i nastojat ću naravno animirati omladinu kroz neke razne aktivnosti da čuvaju i da njeguju osjećaje za prirodnu ljepotu ovoga našeg grada”, kazao je Adi Husić .

radiokonjic.ba

19.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]