13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Badnje večer u Konjicu

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini večeras proslavljaju Badnje veče, a sutra tradicionalno u krugu porodice najveći i najradosniji pravoslavni praznik Božić kojim se obilježava Hristovo rođenje

Večerašnje bogosluženje u Crkvi sv. Vasilija Velikog predvodio je konjički paroh Igor Mastilović.

badnje večer u konjicu
Bogosluženje u crkvi sv.Vasilija Velikog

Nakon bogosluženja u krugu pravoslavne Crkve sv. Vasilija Velikog zapaljen je badnjak.

badnje večer u konjicu
Okupljanje oko badnjaka

Okupljajući se oko badnjaka, vjernici su sa prijateljima govorili o ljubavi, slozi, razumijevanju i zajedništvu, prisjećajući se badnjaka i Božića iz djetinjstva.

Profesorica u penziji, Konjičanka Jelena Kuljanin za Radio Konjic je ispričala kako su u djetinjstvu ovakvi blagdani bili puni sreće, a crkveno dvorište puno djece.

                „Kada sam bila dijete, crkvena avlija je bila puna a djeci je veliku radost pričinjavalo kada nam pop  baci suho voće, šljive, smokve. A avlija je zaista bila puna djece. I dolazili su svi naši prijatelji, naši Vardoljanci, pa onda djeca i odrasli iz Prkanja, iz svih dijelova grada. Bilo je puno naroda, veselje i sreća na sve strane “ poručila je gospođa Jelena.

O badnjaku i Božiću govorio je i Miodrag Mišo Jakovljević  koji živi u Kruševcu u Srbiji, ali često dođe u svoj rodni grad.

                „Ako govorimo o Božiću i Badnjoj večeri nekada i sada, nekada je bilo mnogo više ljudi, ali radost Božića ne bi trebala biti manja. Prilika je to za okupljanje, za druženje, za prisjećanje…“ poručio je između ostalog gospodin Jakovljević.

badnje večer u konjicu
konjički paroh Igor Mastilović

Sutra u 7 sati svetu liturgiju služiće konjički paroh Igor Mastilović.

06.01.2023.

radiokonjic.ba

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima