6.5 C
Konjic
9 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Nezaposlenim osobama će do 20.decembra biti uplaćeno 100 KM jednokratne pomoći

NAKON DOSTAVE PODATAKA KANTONALNIH SLUŽBI UTVRĐENA ODLUKA: JEDNOKRATNA NOVČANA...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Darko Golić oslobođen zbog greške tužilaštva: Uhapšen je u januaru 2020. godine zbog sumnje da je bludničio nad pacijentom

Nakon što je Okružni sud u Banjaluci oslobodio Darka Golića (60), bivšeg načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, optuženog za seksualno uznemiravanje, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka saopštilo je da će žalbu na tu presudu.

Optužnica je odbijena

Podsjetimo, suđenje Goliću održano je 21. septembra i zatvoreno je za javnost zbog zaštite identiteta žrtve. Ubrzo je donesena oslobađajuća presuda iz proceduralnih razloga. Naime, na tom ročištu Golićeva odbrana je prigovorila da nije bilo prijedloga za krivično gonjenje od oštećenog. Pojasnili su da se Golić tereti za krivično djelo za koje je zaprećena kazna zatvora do dvije godine, te da se osumnjičeni za ova krivična djela procesuiraju na zahtjev oštećenog, a taj zahtjev nije dostavljen Sudu.

Kako se ispostavilo, Aleksandar Simonović, postupajući tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka, nije podnio prijedlog za krivično gonjenje od oštećenog, odnosno isti nije podnesen u zakonskom roku od tri mjeseca od dana kada je oštećeni svjestan izvršioca, kao i krivičnog djela. Zbog toga je Sud donio jedinu pravomoćnu odluku – da odbaci optužbu protiv Golićeve…

Golić je uhapšen u januaru 2020. godine zbog sumnje da je bludnik sa pacijentom M. Đ. (36) koji je 40 dana bio u komi u UKC RS. Optuženi Golić se brani sa slobode od 13. aprila 2021. godine, kada je negirao krivicu.

Prema optužnici, 19. januara 2020. godine, u periodu od 19 do 22 sata, kao načelnik Klinike za anesteziologiju UKC RS u Banjoj Luci i kao ljekar pacijentkinje M. Đ. (koji je nakon nesreće ležao u UKC-u), poljubio unesrećenog u lice, na čemu ga je medicinsko osoblje uhvatilo.

PROČITAJ:   (NAJAVA) Repriza iz 2013. godine: Možemo li ponovo savladati Litvance?

Tragovi DNK

Rezultati istrage u ovom predmetu potvrdili su postojanje osnovane sumnje da je dr. Golić počinio krivično djelo. Vještačenjem u Institutu za sudsku medicinu Republike Srpske utvrđeno je da je DNK osumnjičenog Golić pronađen na više uzoraka, i to na pacijentu M. Đ, zatim na posteljini oštećenog, njegovim naočalama, kao i na odraslim osobama koje mijenjaju pelene. .

www.oslobodjenje.ba

Možda vas zanima