-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne snage, što je posljedica masovnog odlaska bh. stanovnika u zemlje Evropske unije, tako da mnoge firme se već nalaze u situaciji da moraju uvoziti radnike iz drugih zemalja.

Takav slučaj smo zabilježili i u Konjicu. Naime, firma “Bujice” je angažovala 12 radnika i jednog kuhara iz Nepala, za rad na gradilištu, odnosno u restoranu.

“Trenutno imamo gradilište u Radešinama i s obzirom da nismo mogli ispoštovati ugovorene stvari, morali smo angažovati ljude izvan BiH, jer u Konjicu, pa i dalje, nema dovoljno stručnog građevinskog kadra koji bi mogao obaviti ugovorene radove. Mi smo bili prinuđeni da uvezemo radnike iz Nepala, i cijeli taj proces trajao je pet, šest mjeseci, ali smo uspjeli sve procedure završiti i radnici su počeli svoj radni angažman”-kazao je Salih Mustafić, voditelj gradilišta.

konjic: firma "bujice" angažovala radnike iz nepala
Salih Mustafić, voditelj gradilišta u Radešinama

Ističe da su sa radnicima potpisali ugovor na godinu dana, a ukoliko bude potrebe, postoji mogućnost i da se produži, naveo je Mustafić, kazavši da nije u mogućnosti govoriti o visini satnice i plaćama, ali da je ista ugovorena na zadovoljstvo obje strane.

To su nam potvrdilii i sami radnici, koje smo zetekli na gradilištu, kazavši nam da su zadovoljni uslovima rada i boravkom u Konjicu.

“Nije mi bilo teško odlučiti se da dođem u BiH, jer sam prije dolaska u Konjic, osam godina radio u Kataru i Saudijskoj Arabiji. Zadovoljan sam uslovima rada i sviđa mi se ovdje”-kazao je Grande Gurung, a istog mišljenja je i njegov kolega Damai Kami.

“Zadovoljan sam ovim poslom i sretan sam ovdje“-rekao je Kami.

konjic: firma "bujice" angažovala radnike iz nepala
Radnici iz Nepala, Damai Kami i Grande Gurung

Problem nedostatka radne snage će biti još izraženiji u narednom periodu, kazao je Salih Mustafić, navodeći da država mora poduzeti određene korake kako bi se posljedice ublažile.

“Biće to još veći problem, ako država nešto ne poduzme. Da li je to kroz smanjenje doprinosa prema radnicima, zatim veliki je teret i na firmama, a veliki su i prohtjevi radnika. Tu je i problem manjka školovanih ljudi, odnosno zanatlija u BiH”-rekao je Mustafić.

Na naše novinarsko pitanje da li radnici iz BiH odlaze, jer nisu dovoljno plaćeni, Mustafić je kazao da je to možda nekada bio problem, ali sada nije sigurno.

“To je nekada možda bio slučaj, ali sada, mislim da ljudi odlaze jer misle da će tamo negdje biti bolje, ali nije ni tamo sjajno”-istaknuo je Mustafić.

radiokonjic.ba

21.09.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima