6.5 C
Konjic
9 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Nezaposlenim osobama će do 20.decembra biti uplaćeno 100 KM jednokratne pomoći

NAKON DOSTAVE PODATAKA KANTONALNIH SLUŽBI UTVRĐENA ODLUKA: JEDNOKRATNA NOVČANA...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Gljiva kojom su se otrovali kupci sa šabačke pijace jedna od najotrovnijih na svijetu

Pečurkama sa tezge u Šapcu, koje je prodala sada uhapšena baka MG (72) iz Ćukovine, otrovano je sedam osoba.

Svi pacijenti su imali teške kliničke simptome, a jedna 57-godišnja žena umrla je u petak od trovanja na VMA.

Kupce u Šapcu otrovale su najotrovnije pečurke na svetu, a zovu se Green Buds.

Ova vrsta je uglavnom rasprostranjena na nižoj nadmorskoj visini, u blizini listopadnog drveća ili borova. Može se naći širom Srbije. Uzrokuje najveći broj slučajeva trovanja koja završavaju smrću.

Šešir joj je gladak, bez mrlja i vrlo promjenljive boje, od zelene preko žućkaste do smeđe, ali uvijek sa jačom ili slabijom primjesom zelene. Njegovi listovi, stabljika, prsten i omotač su bijeli, ali stabljika često može imati zelenu šarenicu.

Zelena pečurka je gljiva vrlo karakterističnog izgleda, a za očekivati ​​je da su slučajevi zamjene ove gljive nečim jestivim rijetki, ali nije ni približno tako.

Na listi njegovih dvojnika nalazi se prilično veliki broj jestivih vrsta. Veliki broj ljudi se otruje zelenim pupoljkom, misleći da jedu neke od zelenih zečića.

Osim boje, ova grupa gljiva nema ništa zajedničko ni sa jednim pupoljkom, ali nezgode se dešavaju stalno.

Trovanje pupoljaka obično se odvija u dvije faze. Nakon relativno dugog latentnog perioda bez simptoma, od 6 do 24 sata, javljaju se teške gastrointestinalne tegobe: mučnina, mučnina, povraćanje, grčevi u želucu, obilni, koleriformni, ponekad krvavi proljevi, praćeni dehidracijom i kolapsom.

Ove pritužbe traju od 12 do 48 sati. U toj fazi otrov počinje da se širi po tijelu, koncentracija amanitina u krvi se smanjuje i on je „zarobljen“ u enterohepatičnom krvotoku. Dakle, jetra je duže izložena visokoj koncentraciji otrova.

Nakon prividnog i privremenog oporavka, koji traje nekoliko sati, ponovo dolazi do pogoršanja sa znacima oštećenja jetre, od asimptomatskog povećanja transaminaza do teškog zatajenja jetre s koagulopatijom i komom.

PROČITAJ:   Otkrivena još jedna plantaža indijske konoplje kod Čapljine

U ovoj fazi može doći do poremećaja funkcije bubrega, bilo zbog direktnog djelovanja amanitina na stanice bubrega, bilo zbog razvoja hepatorenalnog sindroma.

Smrt se javlja kod 10 do 50 posto pacijenata, oko 5. dana bolesti. U slučaju preživljavanja, oporavak je spor i postepen.

Smrtonosna količina je oko 20 grama sirove gljive, a sušenje i termička obrada ne utiču na toksičnost. Ne postoji protuotrov za ovo trovanje gljivama.

Na Posušje.info prvi put se pojavio post Pečurka koja je otrovala kupce sa šabačke pijace jedna je od najotrovnijih na svetu.

Na Posušje.info prvi put se pojavio post Pečurke, jedne od najotrovnijih na svetu, koje su trovale kupce sa šabačke pijace.

www.posusje.info

Možda vas zanima