6.5 C
Konjic
9 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Nezaposlenim osobama će do 20.decembra biti uplaćeno 100 KM jednokratne pomoći

NAKON DOSTAVE PODATAKA KANTONALNIH SLUŽBI UTVRĐENA ODLUKA: JEDNOKRATNA NOVČANA...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Oduzeti duhanski proizvodi i čokolade: Vrijednost robe procjenjuje se na 160.000 KM

Na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva oduzeta je veća količina duhana i cigareta koji nisu obilježeni akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Osim toga, na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona privremeno su oduzeti prehrambeni proizvodi. Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 160.000 KM.

Akcija “Akciza 22″/ UIO BiH


Nakon što su službenici UIO dobili informaciju da je određeni broj osoba na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva umiješan u nelegalnu prodaju akciznih proizvoda, izvršeni su pretresi na tri lokacije. Tako je od 17 fizičkih lica privremeno oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duhana, 11.679 paklica cigareta i 1.255 paklica ručno motanih cigareta.

– Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO i za njih nije postojala vjerodostojna dokumentacija o porijeklu robe. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe je 125.000 KM. Aktivnosti na terenu obavljene su u saradnji sa Tužilaštvom BiH i po naredbama Suda BiH, navodi se u saopćenju UIO.

slika

Akcija “Akciza 22″/ UIO BiH


Shodno navedenom, protiv osumnjičenih će Tužilaštvu BiH biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“. , iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

Također, u okviru ranije planiranih aktivnosti, provedene su aktivnosti na području Kantona Sarajevo i ZDK s ciljem sprječavanja nelegalnog prometa robe stranog porijekla bez vjerodostojne dokumentacije. Provjerom i kontrolom četiri poslovna subjekta, službenici UIO pronašli su i privremeno oduzeli prehrambene proizvode čokoladu “Milka” ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM. U skladu sa važećim zakonskim propisima, protiv četiri osobe biće pokrenut prekršajni postupak.

slika

Akcija “Akciza 22″/ UIO BiH


Prilikom preduzimanja mjera iz njene nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila koje je UIO donirala Američka ambasada kroz program EXBS, saopšteno je iz UIO.

PROČITAJ:   Grom ga udario dok je pecao na Dunavu

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine poziva sve građane da na broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, odnosno nelegalnog prometa akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Na Viber broj 065 355 155 građani mogu poslati i fotografiju i lokaciju na kojoj se ilegalno prodaju cigarete i duvan.

www.oslobodjenje.ba

Možda vas zanima