4.3 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30.godišnjica od formiranja 4....

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Sajam trešnje 2022: Konjičanin Šerif Korić dobitnik medalje Zlatna trešnja za Bagremov med

Održan je 20. Međunarodni Sajam privrede, poljoprivrede i turizma...

Je li Šmrkov insajder iz MUP-a "bušio" istragu o ubistvu sarajevskih policajaca? / Bio je nedodirljiv i zaštićen u Tužilaštvu

Sarajevska policija je u akciji kodnog naziva Insajder uhapsila Adisa Prašovića (43), inspektora kriminalističke policije MUP-a KS. Prašović je uhapšen zahvaljujući dešifriranju Sky aplikacije jer je vjerovatno komunicirao sa nedavno uhapšenim Admirom Arnautovićem Šmrkom (koji je nedavno uhapšen zajedno sa članom Uprave za koordinaciju policijskih organa Fahrudinom Gačanovićem).

Pristojan momak

Kako je saopćeno iz MUP-a KS, Prašović je osumnjičen za krivična djela narušavanje povjerljivosti postupka, pronevjera u službi i pomaganje počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela. Sarajevska policija, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsila je Prašovića “nastavljajući aktivnosti na dokumentovanju krivičnih djela u okviru akcija Rez, Nevera i Bumerang”. MUP dalje navodi da je po nalogu Suda BiH izvršen pretres Prašovićevog stana, kancelarije i službenog vozila koje je koristio.

“Tom prilikom su pronađeni određeni dokazi u vezi sa počinjenim krivičnim djelima”, saopćeno je iz MUP-a KS. Nakon lišenja slobode, on je smješten u prostorije za zadržavanje uhapšenih osoba MUP-a Kantona Sarajevo, a nakon kriminalističke obrade bit će predat Tužilaštvu BiH.

Prašović je ranije radio kao kriminalistički inspektor u Policijskoj upravi Novi Grad na otkrivanju razbojništava, a nedavno je prešao u odjel kriminalističke policije.

Tokom dana nekoliko naših sagovornika iz MUP-a KS i Tužilaštva KS izjavilo je da su iznenađeni hapšenjem Prašovića, jer je on “ok i pristojan momak”. Neki tužioci koji su sa njim sarađivali u pojedinim slučajevima priznali su da su bili zabrinuti da li Prašović daje informacije „drugoj strani“.

No, bilo je i onih koji su, insistirajući na anonimnosti, rekli da je Prašović “vjerovatno krtica koja je probušila njihovu istragu u 2-3 slučaja davanjem informacija”. Dodali su da je imao zaštitu u Tužilaštvu, pa je “bio nedodirljiv”. Ova nedodirljivost se navodno najbolje mogla vidjeti nakon hapšenja Miloša Obradova, Stefana Samardžije i Srđana Sokolovića, koji su uhapšeni u MUP-u KS zbog sumnje da su ubili policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

PROČITAJ:   Ko je uhapšeni pripadnik MUP-a KS: Otkrio ga Sky

Tri akcije

Podsjetimo, akcija Rez izvedena je protiv Elvisa Keljmendija, Anela Sejfovića i Ajlina Ahmića, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal, trgovinu drogom i druga krivična djela. Tužilac Džermin Pašić je istakao da su Keljmendi i drugi lako došli do falsifikovanih dokumenata i da su im u tome pomogli pojedinci iz policije.

U akciji Nevera pritvor je određen Emiru Subašiću i Emiru Begiću (koji su bili članovi grupe Adela Kabaša koji je u bijegu), osumnjičenih za međunarodni šverc droge. U akciji Bumerang oduzeto je pet skupocjenih vozila, četiri motocikla i novac, koji pripadaju Admiru Arnautoviću Šmrku, kojem je određen pritvor, i Adnanu Magliću za kojim policija traga.

www.oslobodjenje.ba

Možda vas zanima